Бюджетът мина на комисия , ето какво следва

Управляващите решиха да увеличат двойно и тройно данъците за хазартни дейности

Новини
19:20 - 17 Декември 2023
3190
Бюджетът мина на комисия, ето какво следва

Извънредно заседание на бюджетната комисия в неделя. След спорове и обещания за протести, мнозинството прие частично на второто четене проекта за държавните пари догодина. Парламентът ще гледа проектозакона тази седмица, обобщава НОВА. 

На извънредно заседание депутатите в бюджетната комисия се заеха с кроенето на план-сметката на държавата за следващата година. Още в началото на заседанието всички партии извадиха картите на масата. Първи бяха от опозицията.

"Считаме, че трябва да се намалява дефицита. Отново сме предложили увеличаване на ДДС за ресторантите, а това носи 300 млн за хазната. Трябва да има и намаляване на субсидията на партиите на 1 лв.", смята Павела Митова от ИТН.

"Над 1% е увеличението на разходите. Около 1 млрд. и 400 млн. лева са свързани с увеличение на майчинските във втората година, както и с ръст на помощите за безработни. Важно е също и довършването на реформата за пенсионното осигуряване", посочи Румен Гечев.

Според "Възраждане" е нужно укрепване и увеличаване на заплатите в държавната администрация. "В Министерството на земеделието, в Агенцията за борба с градушките, в Стопанската академия и Държавен фонд "Земеделие" възнагражденията да се увеличат с 30%, за да се компенсира инфлацията от последната година", призова Цончо Ганев.

От опозицията настояха и да отпадне събирането на 100% дивидент от държавните дружества – ключов инструмент на финансовото министерство за увеличаване на приходите на държавата. Управляващото мнозинство имаше други идеи.

"Допълнителни 5 млн. лева отгоре в НЗОК за медициснките изделия за хора с увреждания. 10 млн. лева за БАН. Предлагаме допълнително 2,7 млн лева за стипендии, както и 37 милиона лева за изграждане на Център на киберсигурност в ДАНС", каза Венко Сабрутев от ПП–ДБ.

Теменужка Петкова ппосочи, че допълнителните 68 милиона лева в сектор "Култура" е важна стъпка напред, за да се покажем важността на сферата.

А вносителят посочи какви са според него плюсовете. "За първи в този бюджет се виждат проектите и тяхното остойностяване. Това според мен една добра стъпка към пълна прозрачност. Смятам, че в подготовката за капиталовата програма трябва да участват експерти от други комисии, които разбират по темите", подчерта Асен Василев.

Спорове възникнаха около бюджетите на общините, както и исканията за скок на заплати в земеделието, строителството, социалните работници и транспорта. Засега - пари няма. А по думите на финансовия министър – и да има, те не трябва да идват "с панделка".

"Това е част от модернизацията на администрацията. Идеята е да се види навсякъде какви са заплатите и да не е "за теб 5 лева, а за другия 10 лева". Трябва да се види къде има голяма нужда да се даде и къде няма", смята Василев.

Пламен Димитров предупреди, че за Коледа може да няма транспорт, заради назряващо недоволство, продиктувано от ниските заплати. Финалното гласуване на Бюджет 2024 се очаква следващата седмица.