Бюджетът на ЕС може да бъде приет другата седмица

Европарламентът ще гласува парите, след като държавните ръководители се разберат в Брюксел

Новини
15:36 - 10 Декември 2020
1097
Бюджетът на ЕС може да бъде приет другата седмица

Бюджетът на ЕС до 2027 г. , който се очертава да бъде над 1,8 трилиона евро, може да бъде гласуван в Европарламента още следващата седмица, ако днес се постигне единодушие по важната тема в Брюксел. Това стана ясно от изявление на председателя на ЕП Давид Сасоли.

Държавните и правителствените ръководители трябва да определят по-ясно как бъдещите бюджетни разходи да бъдат обвързани със състоянието на законността, предава БТА.

Преди началото на заседанието на Европейския съвет Сасоли посочи, че ЕП не би приел решение, което не отговаря "на буквата и духа" на договореностите, постигнати досега. Преди месец държавите от ЕС, Европейската комисия и евродепутатите се договориха комисията да проверява съмнения за нарушения на върховенството на закона, които може да се отразят на управлението на бюджетните разходи.

В тези случаи комисията ще може да предлага спиране на бюджетните плащания към уличената в нарушения страна. С квалифицирано мнозинство това предложение следва да бъде одобрено от един до три месеца по-късно от Съвета на ЕС, за да влезе в сила. Предвижда се комисията да внася предложения не само при установени нередности, но и в случаи на заплахи срещу независимостта на правосъдието, при произволни съдебни решения и ограничаване на правата на правна защита.

Полша и Унгария възразиха срещу внасянето на тези промени в правилата за бюджетните разходи. Германия като председател на Съвета на ЕС предложи да бъде внесено допълнително уточнението, че засегнатата от спирането на средствата държава ще може да отнесе въпроса до Европейския съд.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда за постигане на компромис за седемгодишната финансова рамка на ЕС.

Германия положи през последните дни много усилия за постигане на компромис по въпроса за деблокирането на седемгодишната финансова рамка на Европейския съюз на стойност 1,07 трлн. евро и на Фонда за възстановяване на икономиката след пандемията, възлизащ на 750 млрд. евро., а приемането им би било сигнал за дееспособността на блока. Това заяви при пристигането си на срещата на Европейския съвет в Брюксел Меркел, цитирана от ТАСС.

През последните дни Германия, включително самата аз и моите сътрудници, работихме много активно над това да преодолеем трудностите, които възникнаха, и да намерим решение за премахване на съмненията на Унгария и Полша, като едновременно с това запазим механизма на изискваните (от страните) критерии и принципи за върховенство на закона, които съгласувахме с Европейския парламент", каза германският канцлер.

Днес ще видим, дали ще успеем да постигнем единодушие в Европейския съвет по този въпрос. Във всеки случай, опитахме се да свършим много работа, посочи тя.