Бюджетът на община Ловеч е над 50 млн. лева, 4 млн. нов дълг поема Велико Търново

Новини
22:42 - 25 Февруари 2021
1507
Бюджетът на община Ловеч е над 50 млн. лева, 4 млн. нов дълг поема Велико Търново

Община Ловеч ще управлява над 50милиона лева тази година, с 1,7 милиона лева повече в сравнение с миналата година. Той беше приет днес от общинския съвет, въпреки че от опозицията гласуваха „въздържал се“ и на практика не го подкрепиха.

В бюджета са заложени с около 4,5 милиона лева повече за делегирани от държавата дейности като образование, култура и социални дейности. Данъчните и неданъчните собствени приходи на общината са малко над 1 милион лева.

Кметът Корнелия Маринова определи бюджета като амбициозен и умерено напрегнат, но реалистичен.

„Увеличават се средствата от делегираните от държавата дейности, но залагаме много повече средства и от общинските дейности. Твърде амбициозен по отношение на инфраструктурата, за това и сме заложили обекти, за които общината ще търси външно финансиране. Тези обекти са твърде важни за хората“.

Минчо Казанджиев от БСП и колегите му социалисти не подкрепиха бюджета.

„Заложени са кухи числа, които никога няма да се случат в капиталовата програма. Отново към селата никой не се обръща, няма отношение към гражданите и техните основни проблеми и няма да бъде изпълним в капиталовата програма, което показва, че това е бюджет на добрите намерения, но не и реалистичен бюджет“.

Четири милиона лева нов дълг ще поеме Община Велико Търново през тази година за инфраструктурни проекти. Общинският съвет прие бюджета, в който са увеличени разходите за социални дейности, здравеопазване и образование, както и за благоустройство на населените места.

Като бюджет на реализма определи рамката от 113 милиона лева кметът на Велико Търново Даниел Панов и поясни на онлайн сесията на Общинския съвет, че не са поети разходи, които не са обезпечени:

„Запазваме нивата на местни данъци и такси. Планиран е стартът на реконструкцията на 17 километра пътища, улици и кръстовища“.

Общинските съветници от БСП гласуваха против бюджета и го определиха като „Бюджет на фойерверките“, но без реално покритие спрямо нуждите на хората.