Бюджетната комисия предлага: Ставките за ДДС да се върнат към 20%

Заведенията са пълни, ресторантьорския бранш не изпитва проблеми, заяви Сабрутев

Новини
18:41 - 08 Декември 2023
3288
Бюджетната комисия предлага: Ставките за ДДС да се върнат към 20%

Бюджетната комисия обсъди отпадането на преференциалната ставка за ДДС за фитнеси и ресторантьори, както и за туроператори след 30 юни 2024 година.

Ставката на ДДС за туроператорите ще остане 9 процента още половина година и от средата на 2024 г. ще се върне на 20 процента. Причината за забавянето на връщането на ставката, е че много от пакетите вече са продадени, посочиха депутати.

По европейска директива намалената ставка за туроператорите е нарушение и ако се запази още дълго време се увеличава възможността ЕК да ни санкционира, допълниха членове в бюджетната комисия.

Браншът на ресторантьорите вече се е възстановил - цените в нашите ресторанти са много по-високи от ключови световни дестинации, посочи Венко Сабрутев.

Виждаме, че трудно може да се намерят места в заведенията, развита е и услугата доставка по домовете. Видимо ресторантьорския бранш няма проблем с клиентите и с оборотите.

ДДС се събира от крайните клиенти за нуждите на фиска, а не за нуждите на ресторантьорите, добави Сабрутев.

Мартин Димитров, каза, че който иска намалена ставка на ДДС за ресторантите, трябва да намери начин да се аргументира пред хората защо няма да има преференциална ставка за ДДС за лекарствата, например.