Цацаров иска ВКС да спре освобождаването на Полфрийман

17:24 - 24 Септември 2019
5176
Цацаров иска ВКС да спре освобождаването на Полфрийман

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин. Това съобщиха от  Прокуратурата на Република България.

На 20 септември убиецът на българския студент Андрей Монов - Джок Полфрийман, беше освободен от затвора предсрочно, което предизвика вълна от недоволство сред политици и граждани у нас. Австралиецът беше осъден през 2011 г. на 20 години затвор за убийството на студента Монов, случило се през 2007 г.

Сотир Цацаров поиска да бъде възобновено съдебното дело за това освобождаване. Това означава, че ако ВКС приеме молбата на главния прокурор, Полфрийман трябва да бъде върнат в затвора от затворения център за нелегално пребиваващи, където той очаква да му бъдат издадени документи за пътуване от австралийските власти. Цацаров направи това в отговор на молба от Аксения и Христо Монови, родители на убития от Полфрийман Андрей Монов.

Главният прокурор е изложил съображения, че има правна възможност актът  за предсрочното освобождаване на Софийския апелативен съд да бъде проверен по реда на възобновяването. Христо Монов, бащата на убития Андрей Монов, каза тази сутрин пред бТВ, че този акт е нарочно озаглавен „определение“, а не „решение“, за да не може да бъде обжалван. Цацаров обаче смята, че определението също може да бъде преразгледано. Според него в случая то е постановено от незаконен състав.