Цацаров се прицели в шефа на НСО и бившия началник на БНР

КПКОНПИ проверява и ректора на Икономическия във Варна, 2-ма общинари и зам.-кмета на Сливен

Новини
12:49 - 22 Януари 2020
1744
Цацаров се прицели в шефа на НСО и бившия началник на БНР

Антикорупционната комисия проверява за конфликт на интереси бившия шеф на БНР Светослав Костов, началника на НСО бригаден генерал Красимир Станчев, ректора на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров, двама общински съветници в Пазарджик и заместник-кмет на Сливен.

Двама общински съветници от Пазарджик са обект на проверка заради сигнал, че са членове на органите за управление и представляващи сдружения (спортни клубове), които получават пряко финансиране от бюджета на Община Пазарджик, а самите те, като общински съветници, са участвали в заседание на Общинския съвет, на което са приети решения за актуализация на бюджета и одобряване на плащания (субсидии) за тези спортни клубове, като са гласували "За" тези решения.

Сигналът срещу ректора на Икономически университет във Варна е, че е станал работодател на съпругата си, двамата са членове на Академичния съвет и като ръководители на научни звена  получават сериозни месечни доходи. Те се водят ръководители и на катедри и научни звена във ВУЗ-а. 

Данните за заместник-кмета на Сливен са, че е учредител и председател на фондация, която е партньор на общината по много от реализираните проекти в региона.

Обвиненията към бившия шеф на БНР са, че е дал за ползване на СЕМ служебна кола, която се поддържа от бюджета на националното радио и по този начин си е осигурил подкрепа от членовете на СЕМ.

Шефът на НСО пък е престъпил правилата, като е преназначил без конкурс на длъжност "началник сектор" човек, с който е в близки отношения. Той е извършвал и други подобни назначения в  службата.

С решение от днес, КПКОНПИ установи конфликт на интереси по отношение на главния архитект на Община Благоевград, поради упражняване на правомощия по служба (издаване на разрешения за строеж) в свой и в частен интерес (на свързани с него лица) - нарушения по чл. 58 ЗПКОНПИ. С решението на главния архитект са наложени и две глоби от по 5000 лв.