Цацаров стана шеф на КПКОНПИ

Политика
11:03 - 11 Декември 2019 (обновена)
2908
Цацаров стана шеф на КПКОНПИ

Досегашният главен прокурор Сотир Цацаров стана шеф на КПКОНПИ. След дълги дебати държавният обвинител бе избран от Народното събрание, по предложение на ГЕРБ и патриотите. Той получи подкрепата на общо 165 народни представители. Против бяха 30, а "въздържал се" гласуваха трима депутати. 

Кандидатурата на Симеон Найденов, предложен от ПГ на "ВОЛЯ" на Веселин Марешки събра едва 12 гласа, 42 се обявиха против, а 136 народни избраници се въздържаха. 

2 часа отне на депутатите да гласуват кандидатурите, постъпили в Народното събрание, за антикорупционната комисия. От ляво отново напомниха предложението си шефът й да се назначава от президента. ГЕРБ, ДПС, и патриотите категорично се обявиха за номинацията на Цацаров. 

„Няма как да си успешен главен прокурор толкова много години, пък да не можеш да ръководиш една комисия“. С тези думи депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков подкрепи по време на дебатите в парламента кандидатурата на Сотир Цацаров за член на Антикорупционната комисия.

По-голямата част от дебатите в пленарната зала мина под знака на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който стана популярен по-скоро с терасата на апартамента си в София, отколкото с борбата с корупцията по високите етажи. Затова основната препоръка към наследника му на поста бе да се захване с ударно разследване на всички сигнали срещу висши чиновници, както за корупция, така и за незаконно придобито имущество.

Според концепцията на Цацаров, институцията ще се захваща с всяко лице, лъснало в медийни публикации като забъркано с незаконна дейност. Той настоява да има ежедневен медиен мониторинг за установяване на сличаи на корупция и конфликт на интереси, а наред с това смята да създаде и обществен и консуктативен съвет със същите цели.

Цацаров смята да инициира и пълен преглед на всички инициирани до момента проверки и да проведе реформа в администрацията на комисията, като за целта ще направи анализ за състоянието й в момента и за натовареността на чиновниците. 

Той има намерение да създаде териториални звена на антикорупционната комисия, за да не се съсредоточава борбата с корупцията само в столицата. 

Цацаров обещава и нов уебсайт на комисията, защото сегашния ползвали твърде малко хора, а информацията в него била оскъдна. 

След избирането му за председател на КПКОНПИ, избраният и назначен с указ на президента Румен Радев нов главен прокурор Иван Гешев ще встъпи в длъжност по-рано. Мандатът на Цацаров изтичаше в средата на януари 2020 г. Очаква се Гешев да стане новият обвинител №1 до Коледа.