Цанко Цанков: Атаките идват от България, болно ми е

Спорт
14:08 - 07 Октомври 2024
2409
Цанко Цанков: Атаките идват от България, болно ми е

Плувецът Цанко Цанков заяви, че атаките срещу него, довели до непризнаването на рекорда му за плуване в река Дунав, идват от българи.

„Лично мен ме боли, защото в основата на тези атаки стоят българи. Не американци или други, а българи. Няколко човека от България са изпратили мейл до Асоциацията за плуване в открити води, като а момента не можем да кажем техните имена. Винаги съм държал на честността и почтеността и когато те атакуват точно за това, на което най-много държиш, ето това не мога да приема“, каза Цанко Цанков в Пресклуб „България“ днес.

Както е известно, плувецът направи две плувания в река Дунав в рамките на две седмици, след като първо на 6 септември измина 108 км, а от екипа му обявиха постижението за световен рекорд, но впоследствие се оказа, че румънецът Богдан Зурбагиу е преплувал 115 км в Дунав през 2021 година.

От Асоциацията за плуване в открити води WOWSA обявиха, че има съмнения за манипулиране и фалшифициране на данни и не признаха плуването на българина.

Последва второ плуване на Цанков на 19 септември от 120 километра и 600 метра в река Дунав без спиране за 18 часа от село Ясен, община Видин до кораба „Радецки“ в Козлодуй.

Първоначално постижението бе ратифицирано от Асоциацията за световни рекорди OWR, но по-късно ратификацията бе премахната.

„По отношение на второто ми плуване имаме всички необходими данни, документи за разлика от първото плуване на 6 септември, когато нямахме резервен gps. На второто плуване имахме три независими gps системи. Нямахме желание да се обърнем към същата асоциация и изпратихме всички данни към Асоциацията на световните рекорди, която е втората най-голяма след Гинес. Те разгледаха всички данни от плуването и ми съобщиха, че плуването е проведено по всички правила и те ратифицираха моето плуване и ми издадоха сертификат за най-дългото плуване без прекъсване в река Дунав.

Веднага от WOWSA излязоха със стара информация, че не подкрепят второто ми плуване и знам, че са упражнили огромен натиск към Асоциацията на световните рекорди да премахнат рекорда. Но официално не са ме уведомили, че премахват рекорда. WOWSA не е някакъв ръководен орган, който е последна инстанция в нашия спорт. Няма тази тежест.

Причина да ми откажат ратификация е, че данните от gps на първото плуване са непълни, че има съмнения за манипулация, че тези данни са непълни. Аз знам, че всичко, което трябва, сме го направили по най-професионалния начин. Данните, които имаме, няма как да бъдат оспорени“, каза Цанко Цанков.

Мениджърът на плувеца – Николай Илиев, съобщи, че е възможно да бъде заведено дело в САЩ срещу Асоциацията за плуване в откри води.

„Обърнахме се към адвокат от САЩ, който да се запознае с документите и може да заведем дело за нанесени морални щети в САЩ срещу въпросната асоциация. Ще изискаме срещи с министъра на спорта, премиера и президента, за да ги уведомим какво се случва с нас. Проблемът удря пряко по репутацията на България“, каза Илиев.