Цанко Цанков с нов опит да преплува Дунав

Спорт
17:35 - 13 Септември 2024
857
Цанко Цанков с нов опит да преплува Дунав

Цанко Цанков ще направи нов опит за световен рекорд за плуване в река Дунав, съобщиха от екипа м. Този път Цанков ще опита да преплува разстоянието от 120 километра на 19 септември. 

За да няма никакви съмнения за честността на плуването, от щаба му увериха, че ще бъде инсталирана 24-часова камера на лодката и качена корабна навигация AIS за следене в реално време от всяка точка на света. 

Българинът ще опита да подобри регистрираното постижение на румънски състезател, който е изминал 115 километра в река Дунав за 29 часа преди години.

На 6 септември Цанко Цанков измина в река Дунав 108 км и 250 метра за 18 часа и 12 минути по всички правила за плуване в открити води,а именно, само с текстилно долнище на банския, шапка и очила, но успехът му не е ратифициран от Световната федерация заради съмнения в манипулация на данните в изминатото разстояние от водещата лодка. 

От екипа на Цанков заявиха категорично, че системите на плавателния съд са работили и  всичката документация е изпратена до централата в определените срокове. Освен това главният съдия Стефан Георгиев, който е бил през цялото време на лодката е направил пълен доклад за дългото плуване и го е подписал веднага след излизането от водата на Цанко Цанков.