Царевец става декор на "Турандот"

Музикално-светлинното шоу "Звук и светлина" ще се излъчва след всяка оперна постановка от фестивала "Сцена на вековете"

Култура
16:32 - 19 Юли 2019
2887
Царевец става декор на "Турандот"

Крепостта Царевец във Велико Търново ще се превърне в естествен декор на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини. Спектакълът на Държавна опера-Бургас, който ще се играе на 20 юли, е от афиша на фестивала „Сцена на вековете“.

Историята за принцеса Турандот е почерпена от персийския сборник с разкази, озаглавен „Хиляда и един дни“. Този сборник всъщност представлява другата част на добре познатите „Хиляда и една нощи“. Приказката за Турандот е една от най-популярните от превода на дьо Ла Кроа.

Пучини започва да работи по „Турандот“ през март 1920-та. Четири години след това операта е композирана до финалния дует. Недоволен от текста, композиторът преустановява работа до 8 октомври. Само два дни по-късно му поставят диагноза рак на гърлото и той заминава за Брюксел, за да се подложи на ново, експериментално лечение с лъчетерапия. На 24 ноември 1924 г. Пучини умира от възникнали вследствие фаталната болест усложнения. „Турандот“ е завършена от Франко Алфано.


Премиерата на операта е в Миланската „Скала“ в неделята на 25 април 1926 г. и пет месеца след смъртта на Пучини. Диригент е Артуро Тосканини. В средата на III действие, два такта след репликата „Liu, poesia!“, оркестърът застива. Тосканини спира да дирижира и оставя палката си на пулта, след което бавно се обръща с лице към публиката и казва: „Тук завършва операта, защото след това място маестрото умря“. Завесата бавно пада. Публиката остава в гробна тишина. Миг по-късно изригват възгласи „Слава на Пучини!“ За пръв път операта с финала на Франко Алфано се изпълнява на второто представление.

В спектакъла на Бургаската опера в ролята на принцеса Турандот е Габриела Георгиева, а Валерий Георгиев е Калаф. Ролята на Лиу изпълнява Мария Цветкова – Маджарова, а Пинг, Панг, Понг са Александър Крунев, Георги Динев, Любомир Тодоров.

Режисьор е Нина Найденова, сценограф – Борис Стойнов, а художник на костюмите – Цветанка Стойнова. Диригент на спектакъла, в който ще участват солисти, оркестър и хор на Държавна опера – Бургас, ще е маестро Найден Тодоров - директор на Софийска филхармония.


Още пет впечатляващи заглавия са включени в афиша на фестивала „Сцена на вековете“ 2019. На откритата сцена на Царевец на 26 юли Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще представи оперетата „Теменужката от Монмартър“ на Имре Калман.

На 3 август Държавна опера-Русе ще гостува с операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини, а Вердиевото заглавие „Симоне Боканегра“ на 10 август ще покаже Театрално-музикален продуцентски център-Варна.

На 30 август ще е симфоничният концерт на Русенската филхармония, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Финалът на сезона ще е на 4 октомври с опера в цирка – „Палячи“ от Руджеро Леонкавало – продукция на Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“ под шапитото на цирковата площадка в квартал „Колю Фичето“.


Като специален подарък за публиката след всеки спектакъл ще бъде излъчван аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.