Царевица в парка и на плажа? Дебнат салмонела, ешерихия и стафилококи

Здраве
14:20 - 06 Юни 2022
4536
Царевица в парка и на плажа? Дебнат салмонела, ешерихия и стафилококи

Салмонелоза, ешерихия коли, други ентеробактерии и дори стафилококови инфекции дебнат на всяка крачка будките за бърза храна, царевица на кочан и в купичка и иначе вкусен сладолед във фунийка. Lupa.bg хвана търговци на мезета за разходка в парка да ги продават без ръкавици, докато обслужват стотици клиенти и пипат банкноти и стотинки и след това нито веднъж да се дезинфекцират. 

А на всичкото отгоре царевицата от будката се гарнира с най-различни сосове - повечето с яйчен състав, оставени на ествествено затопляне от слънцето и над 30-градусовата жега. 

Съобщенията през годините за отравяния и престой по болниците с токсоинфекции явно не трогват нито продавачите, нито родителите и децата, защото само за половин час крайно нехигиенично държаният продукт изкара на въпросната дама над 250 лева доход. 

Царевицата обаче далеч не е единствената опасност, която дебне по градинки, паркове и плажове - сладолед с неясен произход се лее с литри в кофички и фунийки - също докосвани с особено мръсни ръце.

Преди няколко години такова изкушение тръшна няколко души в Инфекциозна болница със стафилококова инфекция, предадена навярно от пръстите на този, който е оперирал машината. 

По същия начин стои въпросът и със слагането на лед по капанчетата в напитките през лятото, след като не се знае от какъв източник на вода са кубчетата.