Царят уважи премиерата на романа за живота на Батенберг (Снимки)

За книгата „Животът и любовта на Александър фон Батенберг“ разказа авторката на превода на български език Ивета Милева

Новини
18:35 - 10 Октомври 2024
13303
Царят уважи премиерата на романа за живота на Батенберг (Снимки)

Симеон Сакскобургготски уважи премиерата на историческия роман с факти за живота на Александър фон Батенберг, която бе представена днес. За книгата „Животът и любовта на Александър фон Батенберг“ разказа авторката на превода на български език Ивета Милева.

Издателят Юлияна Томова

Книгата е исторически роман с достоверни факти благодарение на автора, който е един от най-известните австрийски историци. Той е от благородническо потекло и е имал пряк достъп до архивите на благородническите фамилии по онова време, а неговият чичо е бил министър на външните работи, което допълнително обогатява правдивата информация, описана в книгата.

Рядко в един човешки живот така тясно се преплитат личните чувства с политическите, със световните повели...", отбелязва Е. Ц. К. Корти и е прав, защото животът на първия българския княз (1879 - 1886) протича на фона на грешките и капризите на тогавашните големи европейски сили, сред които неговата съдба и съдбата на България се превръщат в тяхна разменна монета. Но възникналата изпод пепелта на забравата българска държава се оказва и с решаваща роля за мира и войната в Европа. Затова и личният живот на младия княз, "любовта му", според заглавието, не е емоционален, а международен политически въпрос, който остава такъв до смъртта му.

Един документален разказ, един европейски поглед към трудната съдба за утвърждаване на българската държава, време на много двуличие, намиращо израз не само в езика, но и в безкрайните интриги и ходове, в егоизма на националните държави, в играта на "големите" с "малките" под шапката на дипломацията и личните амбиции, корумпиращи крехкия дух на българската свобода и самоопределение.​"

​„Животът и любовта на Александър фон Батенберг“ е и богато информативно и поучително четиво и днес, то разширява историческия анализ и себепознанието на мислещия и любопитен съвременник“, отбелязват организаторите.

Снимки: Светломир Стоянов