Цецка Цачева : Трябваше да отида в Казахстан!

Юристката отхвърлила офертата за Астана, предложена като компенсация за проваленото назначение в Черна гора

12:32 - 26 Март 2019
12729
Цецка Цачева: Трябваше да отида в Казахстан!

Правосъдният министър в оставка Цецка Цачева, до момента най-видната жертва на скандала „Апартаментгейт”, си посипва главата с пепел, че не е напуснала тихо и спокойно родината миналата есен, когато е имала тази възможност. Lupa.bg научи, че опитната юристка е споделила пред сподвижници фразата: „Трябваше да замина за Казахстан!” като е визирала посланическо назначение в огромната азиатска страна.

Миналия септември външният министър Екатерина Захариева представи на президента Румен Радев списък с предложения за 20 нови български посланици.

В първоначалния вариант Цецка Цачева беше посочена за представител на България в Черна гора. Колегата ѝ Ивайло Московски пък поиска да бъде посланик в Берлин. Президентът отхвърли и двете предложения.

И преди избухването на скандала с недвижимите имоти от „Артекс”, Цачева натрупа много негативи като се започне със закона за КПКОНПИ, мине се през бягството на затворниците и се стигне до кризата с Търговския регистър, така че спешно й се търсеше дипломатическа служба.

Според наши източници, от кабинета на Радев са предложили компромисно русокосата дама да оглави мисията ни в Казахстан, но тя категорично е отказала. Назначението в Астана е печално известно – там се изпращат хора, за които е добре да изкарат един санитарен период по-далеч от България. Там се подвизаваха бившият главен прокурор Никола Филчев и съпругата на някогашния депутат от СДС Георги Петров, известен с нелицеприятен прякор, след което изчезват от публичното пространство.

По тази причина Цецка Цачева без много да му мисли отхвърлила предложението, за което днес откровено съжалява.