Целият исторически център на София става "Зона 30" до края на 2022 г.

Новини
14:45 - 18 Януари 2022
2520
Целият исторически център на София става "Зона 30" до края на 2022 г.

До края на тази година в целия исторически център на София се предвижда да се въведе "Зона 30" - ограничаване на скоростта на движение до 30 км/ч по второстепенната улична мрежа.

Това съобщи Димитър Петров директор на Дирекция "Управление и анализ на трафика" на Столичната община за БТА.

От 10 февруари "Зона 30" се въвежда в карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев", "Витоша". Целта е повишаване на пътната безопасност и стимулирането на по-широкото използване на алтернативни методи за придвижване, обясни Петров.

"Зона 30" ще бъде въведена с поставяне на съответните пътни знаци, бележещи началото и края на зоната.

Директорът на Дирекция "Транспорт" каза, че в тази зона към момента съществуват различни физически ограничители на скоростта като повдигнати пешеходни пътеки, изкуствени неравности, както и едно от основните правила за успешното въвеждане на такива зони - еднопосочност на улиците и запазване на правилото за предимство на дясностоящия.

По думите на Петров така водачите са принудени да намаляват скоростта на кръстовищата и почти да спират, за да се огледат за движещ се от дясната им страна автомобил.

Това са основните елементи от пакета мерки, които се прилагат успешно в почти цяла Европа, за ограничаване на скоростта, обясни Петров.

Той обяви, че е подготвен и проектът за следващата зона с ограничение на скоростта до 30 км/ч, която е между бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев".

Петров подчерта, че ограничението на скоростта няма да важи за основните булеварди, където остава 50 км/ч.