Цената на газа в Европа падна, въпреки "Северен поток-1"

Новини
14:02 - 06 Септември 2022
2665
Цената на газа в Европа падна, въпреки "Северен поток-1"

Цената на газа в Европа днес спадна, въпреки че по "Северен поток-1" не тече газ, а и липсват перспективи това да се случи скоро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В Нидерландия стойността на месечния контракт намаля с 27,5 евро до 218 евро за мегаватчас. Фючърсите с доставка през ноември спаднаха с 24 евро до 234 евро за мегаватчас.

"Това развитие е по-близко до реалността и отразява наличността на газ, тъй като хранилищата в Европа са почти изцяло запълнени и рисковете, свързани с руските доставки, намаляват", заяви анализатор към "Анжи енерджискан" (Engie EnergyScan).

Европа запълни хранилищата си почти два месеца по-рано от поставения срок и към момента те са запълнени средно на 82 процента, сочат данни на "Газ инфрастръкчър Юръп" (Gas Infrastructure Europe). В Германия те са запълнени на 86 на сто.

Рейтинговата агенция "Фич" (Fitch) съобщи, че спирането на "Северен поток-1" се е случило четири месеца по-рано от нейните прогнози, но Европа се е оказала подготвена за това. Плановете за намиране на алтернативни доставки, съчетани с икономии на синьо гориво до 15 процента спрямо предходната година, трябва да помогнат на Европа да избегне острия недостиг, смятат от "Фич".