Цената на тока за бита не може да не се увеличи

Според председателя на КЕВР причината са нарасналите разходи за поддържане и развитие на електроразпределителните мрежи

Новини
14:14 - 01 Юни 2023
1785
Цената на тока за бита не може да не се увеличи

Цената на тока за битовите потребители не може да не се увеличи, защото се формира по различни показатели и разходи, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в отговор на въпрос защо ще се повишат цените на електрическата енергия за битовите клиенти в страната от 1 юли.

Той уточни, че в електроразпределителните дружества това са преди всичко разходи, които са свързани с поддържането и развитието на електроразпределителните мрежи.

"Всички знаят, че цените на металите и другите материали, използвани от мрежите, поскъпнаха прекалено много. Ние сме достигнали до минимума в това повишаване", заяви Иванов, цитиран от БТА.

Председателят на КЕВР обърна внимание, че

някои дружества действително са искали по-ниски цени за дневната тарифа, но много по-високи за нощната.

Цената на енергията в извънпиковите часове на енергийната борса обаче е значително по-висока от тази в пиковите, защото тогава работят много генератори от ВЕИ и така достига до нива, близки до нула.

В свой доклад КЕВР предвижда средно с 3,63% увеличение на цените на електрическата енергия за битовите клиенти в страната от 1 юли.

В доклада се посочва, че цената за клиентите на „Електрохолд Продажби“ ще се повиши средно с 3,44 процента. Поскъпването за битовите потребители на „ЕВН България Електроснабдяване“ ще бъде средно с 3,41 на сто, а за тези на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ - средно с 4,24 процента.

По време на днешното открито заседание председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че общественото обсъждане за цените ще се проведе на 6 юни, а регулаторът ще се произнесе с окончателно решение на закрито заседание, което ще се проведе на 30 юни.