Цените на горивата се нормализират

Очаква се законопроектът на ГЕРБ, с който от партията обещаха да намалят бензина и дизела с по 1 лев

Новини
20:25 - 06 Ноември 2022
5803
Цените на горивата се нормализират

След шоковото поскъпване на горивата преди няколко месеца, сега виждаме, че постепенно цените се нормализират и с всеки един месец падат надолу, пише БГНЕС.

В началото на юли тази година цената на бензин А95 на основните столични бензиностанции достигаше от 3,35 до 3,43 лв. за литър, а на дизела — от 3,50 до 3,58 лв., докато този месец средната цена на бензин А95 е около 2,95 лв. за литър, а на дизела около 3.35 лв. за литър.

В рамките на няколко месеца, цените на горивата започнаха да спадат, компенсацията от 0,25 стотинки също подпомогна на огромна част от гражданите да запазят повече средства в семейния бюджет, но следващата седмица предстои да видим дали ще паднат с още 1 лев.

Тази седмица Делян Добрев от ГЕРБ съобщи, че следващата седмица ще внесат Закон за компенсиране на потребителите на моторни горива. Добрев обясни, че всички компании, които извършват преработка на нефт от Русия или изнесен от Русия, ще са длъжни да правят вноска във Фонда за енергийна сигурност. По думите му този механизъм, който предлагат не касае бюджета и няма нужда дори от правителство.