Цените на имотите паднаха с едва 3%

Ковид-19 не е унищожил пазара на жилища, отчитат брокери

Новини
22:04 - 08 Юни 2020
2337
Цените на имотите паднаха с едва 3%

Жилищата у нас са поевтинели минимално - само с 3% по време на извънредното положение заради пандемията от коронавируса. Най-много са паднали цените на имотите във Варна и Бургас. Във Варна цените на жилищата спадат с почти 6% спрямо периода 13 януари-12 март, а в Бургас е отбелязан спад от 4%. По-големите разлики в цените на жилищата по Черноморието са отражение на сериозно засегнатия туристически сезон тази година.

В същото време цените на апартаментите в София и Пловдив са сравнително стабилни от началото на годината до момента, като регистрираното понижение през последните два месеца е само с 1%. Сред големите градове у нас най-слабо понижение на цените на жилищата е отчетено в Русе – малко над половин процент в сравнение с периода 13 януари-12 март. Цените на апартаментите в Стара Загора са повлияни най-много от кризата с COVID-19 у нас, като средните обявени цени за продажба в града се понижават със 7%.

Според брокерите все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад на цените на жилищата. На този етап продавачите не бързат да смъкват цените. Те нямат спешна нужда да продават и обявените цени са претърпели само леко понижение. Купувачите от своя страна не искат да купуват в несигурни времена. Някои от тях се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат, пишат авторите на доклада.

"С кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. Ковид-19 фактически стопира продажбата на жилища в България. Въпреки бързата реакция и адаптация на брокерите на недвижими имоти, които въведоха по-широка употреба на 3D огледи, сделки почти не се случват", пишат авторите на доклада. Наемите у нас спадат по-бързо в сравнение с цените на жилищата за продажба, тъй като са по-ликвидни. Понижението на наемите в страната за периода 13 март-20 април достига 9%.