Цените на клиничните пътеки скачат средно с 25%

Новини
12:35 - 30 Март 2022
2102
Цените на клиничните пътеки скачат средно с 25%

След приключване на извънредната епидемиологична ситуация болниците трябва да минат на нормалния си начин на работа и да приемат повече пациенти. Ще се освободят легла от тези, които са били за ковид в някои болници, но в други ще останат.

Мениджмънтът на тези здравни заведения трябва да се настрои на тази вълна, че няма да има допълнително плащане за ковид, които бяха добри пари за персонала, но същевременно се очаква едно средно покачване на цените на клиничните пътеки с околок 25%.

Така че ще трябва да се осигурят средства от това покачване на цените за възнаграждения на персонала.

Това каза проф. Генчо Начев за БНТ.  

Не трябва да се забравя, че освен тези 1000 лв, които бяха осигурени от бюджета на държавата, в много болници, например и в нашата "Св. Екатерина" също плащахме допълнителни суми на хората, които са ангажирани, защото иначе нямаше как да ги ангажираме в ковид отделенията. Така че мисля, че при добро ръководство и добър анализ на ситуацията, ще могат да се намерят пари сега.

Не трябва да забравяме, че и минималната работна заплата от първи април се качва на 710 лв, а това ще доведе до покачване и на средната заплата, защото веднага ще започнат искания от останалите, които не са на минимална работна заплата, допълни проф. Генчо Начев.