Централна Европа е под вода , на Балканите също бедстват (ВИДЕО)

От петък сутринта в Югозападна Полша са паднали повече дъждове, отколкото по време на т.нар. хилядолетен потоп през 1997 г.

Новини
12:00 - 15 Септември 2024
2523
Централна Европа е под вода, на Балканите също бедстват (ВИДЕО)

Продължава бедствената ситуация в централната част на Европа, тежка е ситуацията и на Балканите. Язовир в югозападната част на Полша преля късно снощи вечерта след обилните валежи в страната, предаде ДПА.

Властите съобщиха, че язовирът в Мендзиздройе е прелял въпреки усилията за източване на водата и предотвратяване на бедствието. Регионалната служба за управление на водите във Вроцлав определи ситуацията като критична, което наложи евакуация от села с по-ниска надморска височина.

Язовирната стена е построена в началото на 20-и век в долината Клодзко на границата на Полша с Чехия и е с височина 29 метра. Резервоарът за контрол на наводненията на язовира може да побере почти един милион кубически метра вода.


 
От петък сутринта в Югозападна Полша са паднали повече дъждове, отколкото по време на т.нар. хилядолетен потоп през 1997 г.
  
Междувременно в Австрия 42 общини са обявени за зони на бедствие заради проливните дъждове и наводненията. Ситуацията е особено напрегната по поречието на реките Камп и Кремс, които се вливат в Дунав.
 
Щефан Пернкопф, заместник-ръководител на провинция на Долна Австрия, заяви, че защитните съоръжения в региона, които бяха укрепени след тежките наводнения през 2002 г., са проектирани да издържат на наводнения, които се случват статистически веднъж на 100 години. 

Въпреки това, тъй като се очаква проливните дъждове да продължат, метеоролозите предупреждават, че ситуацията може да се влоши. Според тях Дунав може да достигне нива, които се наблюдават веднъж на 30 години в австрийските райони Вайнвиртел и Моствиртел.

Проливните дъждове станаха причина и за прекъсване на железопътния трафик в част от Австрия и на движението на две от линиите на метрото във Виена, които са най-близо до реката, допълва Франс прес.

През нощта в Долна Австрия спасителни екипи е трябвало да се намесят в отговор на 5000 сигнала от хора, блокирани в домовете си от придошлите води.

Чехия също се опитва да се справи с тежките наводненията, причинени от проливни дъждове. Ситуацията се влошава в североизточната част на страната и там вече са нарушени железопътните връзки там, посочват чешки медии. Нивото на водата в чешките реки и водохранилища продължава да се покачва заради проливните дъждове. Властите са евакуирали жителите на окръзите Ческе Тешин, Опава и Крнов в Североизточна Чехия. Засегнати са около 4 хил. души. Метеоролозите прогнозират, че в североизточния регион валежите ще продължат до понеделник.

Ситуацията с наводненията се влошава и в Южна Чехия, и в източната част на страната. Поради опасността от наводнения в редица населени места не е изключена също евакуация на жителите. Някои участъци от магистрали, които са били наводнени, са затворени за движение.

В страната лошото време предизвика и нарушения в електроснабдяването на потребителите. Повече от 200 хил. домакинства останаха без ток, като 144 хил. от тях се намират в Моравско-Силезийския регион.

Проливните дъждове, засегнаха и Словакия.

Стихията бе наречена от метеоролозите "Борис".

Austria, Salzburg #powódź pic.twitter.com/Q41tRqHuGC

— DudekPL4 (@DudekPL4) September 14, 2024 ">