Централната баня в София става СПА център

15-членно жури избра три концепции да продължат на втория етап от конкурса и да подготвят детайлни разработки на идеите си

Новини
18:55 - 29 Ноември 2020
2091
Централната баня в София става СПА център

В Централната баня в София да бъдат изградени два външни басейна – на покрива и в двора. Това предлагат „Софийски терми“, които са победители в конкурса на Столичната община за концепции за развитието на Банята, пише "Монитор". 15-членно жури избра три концепции да продължат на втория етап от конкурса и да подготвят детайлни разработки на идеите си как неремонтираната част на Банята да се обнови и да започне да функционира.

От 2014 г. южното крило се превърна в Музей за история на София. В концепцията на „Софийски терми“ е заложено в северното и източното крило на Централната баня да работи балнеоложки, спа и рекреационен център. Заложено е чешмите пред Банята да бъдат по-достъпни за хората с коли, като трафикът се облекчи с помощта на водоналивна станция за автомобили, позволяваща на шофьорите да напълнят вода бързо и на определени за това места.

Предлагат също обширното пространство, заключено между ЦУМ и Банята, да се превърне в хибриден площад с достъпни паркоместа през работния ден и гъвкаво място за артистични прояви вечер и през уикендите. Може да се разположат pop-up павилиони, които допълнително ще оживят целия площад. За реализацията на целия проект са 21 млн. лв. Екипът с български и японски архитекти „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” ООД са разработили идеята за термален град. Те предлагат в диаметър около 300 м от сградата да се развие нова мрежа от обособени пространства за чешми с минерална вода. Те ще са разпръснати в различни точки, а не концентрирани на едно място, както е сега.

„Пространствата около тях щя обогатят градския пейзаж, а в зоните наоколо ще се даде нова възможност за креативни и иновативни икономически и културни дейности, свързани с минералния извор: бизнес, търговия, услуги, фестивали, събитие и др., които ще привлекат разнообразна публика“, се посочва в концепцията.

Предлагат се и нови пешеходни маршрути. В концепцията на гражданското сдружение „Историческа баня“ е заложено отворена на прохода между сградата на Направление „Архитектура и Градоустройство“ (НАГ) и Банята като пешеходна връзка между улиците „Триадица“ и „Искър“. Активиране на обществено пространство за художествени инсталации, събития, ресторант, както и създаване на нов площад на мястото на паркинга на НАГ. В северното и източното крило да бъде създадена „Историческа баня“ - синтез между „жив музей“ и СПА център. На базата на трите концепции в началото на 2021 г. от „Софияплан“ ще внесат в Столичния общински съвет план за действие за бъдещето на Банята.

„Анализът на екипите е много задълбочен и дава реална посока за трансформацията на Централната баня. Посоката е ясна – връщане на минералната вода в сградата и създаване на термален център. Намирам потенциал и в трите концепции и съм респектиран от работа на екипите. Надявам се да проведем архитектурен конкурс, за да влезем в конкретика и да пристъпим към довършване на задачата. След представянето на доклада пред Столичния общински съвет ще изготвим задание за конкурса. Ще съдействам, заедно с екипа на Софияплан да довършим работата докрай“, коментира главният архитект Здравко Здравков.