Чакъров поиска Радев да побърза с мандата на ПП-ДБ

Независимите депутати готови за разговори за 2-ия мандат

Новини
09:52 - 17 Юли 2024
1642
Чакъров поиска Радев да побърза с мандата на ПП-ДБ

Президентът Румен Радев да връчи мандата и ПП-ДБ да започнат разговори за съставяне на правителство. 

Това призова другият председател на ДПС Джевдет Чакъров. Той и независимите депутати обявиха позицията си по предложената от ПП-ДБ декларация, за която те поискаха от президента отсрочка във връчването на мандата. 

Чакъров и депутатите от "автентичното ДПС", кокто ги определи той, изразиха готовност да се отзоват на разговори за втория мандат. Но искаме да видим управленско програма с ясни цели и визия за развитие на страната и законодателство. И на тази база да се водят разговорите, след това ще обявим позицията си, обясни Чакъров. 

Споделяме позициите, че трябва да се намерят действащи решения за борба с корупцията. Но конституцията не е предвидила процедурата по връчване на мандатите да бъде обвързване с условия, особено като законодателство. Предлагането на 3-месечен срок е извън разумния, предупреди Чакъров.

Обвързването на мандата е проблемно от гледна точка на законност. България е правова държава, допълни той.

Ако се стигне до оформяне на мнозинство тези законодателни инициативи да станат част от управленска програма и коалиционно споразумение,  поиска още Чакъров. Той обясни, че не са подкрупили мандата на ГЕРБ именно поради липсата на разговори за политика и визия.

Снимка: Агнес Методиева