Част от Кримския мост се срути след мощен взрив (СНИМКИ)

Няма жертви на взрива, а железопътният трафик е ограничен, но корабният и фериботният са в действие

Новини
12:07 - 08 Октомври 2022
6892
Част от Кримския мост се срути след мощен взрив (СНИМКИ)

Няма данни за пострадали хора, а причината за инцидента на Кримския мост и размерът на щетите са в процес на изясняване, предаде ТАСС.

Товарен автомобил се взриви на на Керченския мост в Крим рано тази сутрин. Вследствие на това са се запалили 7 цистерни от железопътната композиция в близост. Движението по моста беше преустановено.

"По предварителна информация горивна цистерна се е запалила на една от секциите на Кримския мост, корабните арки не са повредени", предаде РИА, като се позовава на местен служител.

Агенция ТАСС отбелязва, че инцидентът е станал около 06:00 ч. московско време. Информационният център на Националния комитет за борба с тероризма съобщи, че на пътната част на моста се е взривил камион, който е възпламенил седем цистерни с гориво от влак на железопътната част. Откритият пожар на моста вече е потушен.

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов заяви, че в резултат на инцидента са се срутили два пояса от пътната част на Кримския мост. Според визуалната оценка една пътна връзка от Керч до Таман е непокътната, каза той.

Локомотивът с част от повредения влак е изтеглен на гарата в Керч. Съветникът на кримския ръководител Олег Крючков заяви, че по предварителни данни няма жертви.

Движението по пътните и железопътните участъци на Кримския мост е ограничено. Корабният трафик в Керченския проток не е нарушен и фериботният преход ще започне да функционира още днес. Двата най-близки влака до Симферопол от Москва и Санкт Петербург закъсняват, а крайградските железопътни линии до Крим са спрени до отстраняване на последиците от извънредната ситуация.

Кримските власти съобщиха, че полуостровът е снабден с гориво и храна, а логистичните схеми в случай на извънредна ситуация са разработени. Губернаторът на Севастопол Михаил Развозжаев също заяви, че градът има запаси от храна и бензин и не се очаква недостиг.

Сроковете за възстановяване на моста ще станат ясни след потушаването на пожара и извършването на експертиза. Настаняването на почиващите в санаториумите и хотелите на Крим, чийто срок изтича, ще бъде удължено заради инцидента на Кримския мост, а всички разходи ще бъдат компенсирани за сметка на републиката. За шофьорите са организирани паркинги в близост до село Илич и на разклона Таман-Волна. В Краснодарския край има готовност да бъдат открити още седем паркинга, ако се наложи.

19-километровият мост през Керченския проток беше открит от президента Владимир Путин през 2018 г., четири години след като Москва анексира Крим.Твърди се, че той е ключова цел за украинските сили, които атакуват руската логистика.

Източник: focus-news.net