Частна фирма събира такса "Преминаване" до плажа Силистар

Новини
19:51 - 16 Юли 2024
1808
Частна фирма събира такса "Преминаване" до плажа Силистар

Такса „преминаване“ от 5 лева скандализира туристите на плажа Силистар, съобщи сайтът TravelNews. 

Желаещите да плажуват трябва да оставят колите си на главния път и да вървят пеша 2 км до плажа, ако не искат да платят таксата. В ролята на "бирник" е „Пеев инвест 2024" ЕООД. Частната фирма прибира парите и издава касова бележка. На какво основание? - пътят до плажа преминавал през частен имот. 

"Пеев инвест 2024" надлежно издава фискален бон за таксата. 

 „Това е  нарушение на всякакви закони. Никой не може да ми забрани да се движа свободно из природен парк „Странджа“, коментира пред TravelNews проф. Атанас Гочев от УНСС. Според него държавата трябва незабавно да прекрати събирането на таксата. "Достъпът до плажовете трябва да е свободен, защото те са изключителна държавна собственост", категоричен е проф. Гочев.

Силистар е на територията на община Царево. Оттам потвърдиха, че знаят за таксуването, но прехвърлиха отговорността на Министерството на туризма, което трябвало да осигури свободен достъп до плажа. "Ние нямаме юрисдикция върху Природен парк „Странджа“, твърди още местната власт. 

Община Царево е предприела действия да се изработи парцеларен план, като се заобиколи частният имот, а пътят да минава изцяло през общински терени. След това планът трябва да се съгласува с останалите отговорни институции. Проблемът е, че терените попадат в защитената местност „Силистар” в парк „Странджа” и ако се прави ново трасе, ще се наложи сеч в резервата. Което означава, че са необходими редица разрешителни.

Фирмата „Пеев инвест 2024“ е регистрирана в края на април през тази година в Малко Търново. Собственост е на Мартин Пеев, показва справка в Търговския регистър.

През 2015 г. Георги Якимов, тъст на народния представител и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев, също беше преградил имотите си покрай плажа Силистар и събираше такси, припомня "Травелнюз".