Частните училища: Където няма болни деца, големите ученици да присъстват в училище

Новини
17:15 - 31 Октомври 2020
3916
Частните училища: Където няма болни деца, големите ученици да присъстват в училище

Редица сектори, засегнати от новата заповед на здравния министър за ограничаване на разпространението на COVID-19 публично се обявиха срещу новите стари мерки. Преминаването на гимназистите към онлайн обучение също предизвика недоволството на родители и учители. Защо частните училища също се обявиха срещу тази мярка? В предаването "Икономика и бизнес" говори Валентина Денчева от Управителния съвет на асоциацията на частните училища.

"Много по-подготвени сме за дистанционно обучение, но смятаме, че е крайна мярка. Най-добрият вариант за децата е да посещават училищата. Последиците за децата ще са ощетяващи и непредсказуеми. Не се борим само за отмяна на заповедта на министъра, а за индивидуален подход за всяко училище. Там където няма болни деца, големите ученици да присъстват в училище", започна тя.

"Като концепция, техническа снабденост и умения направихме най-доброто за децата, проблеми с дистанционното обучение нямаме. Трябва да се разглеждат индивидуално случаите във всяко училище. Имахме едно дете от малките класове с положителен тест, оказа се, че не е верен, но класът беше карантиниран. После то даде няколко отрицателни", обясни гостът.

"Правим и невъзможното да задържим децата в присъствена форма на обучение. Необходими са 2 г. децата да възстановят своите знания, според изследвания. Училището е творческа лаборатория, там детето израства, социализира се, формира се като личност. Чрез дистанционното обучение ще осакатим децата", смята Денчева.

"Навиците за учене и социализацията ще бъдат големите загуби. Не сме предвидили компенсации, таксите са предвидени да покрият разходите на училището. По време на дистанционното обучение учителите работят извънредно и трябва да им се плати, няма откъде да вземем парите, ако не от такси. Проекцията на дистанционното обучение върху учителите също не бива да се пренебрегва", завърши Валентина Денчева.