Чеферин се погнуси от хърватска легенда

Бобан не заслужава моя коментар, заяви босът на УЕФА

Спорт
17:05 - 26 Януари 2024
5769
Чеферин се погнуси от хърватска легенда

Президентът на УЕФА Александър Чеферин отказа да коментира изненадващото решение на Звонимир Бобан да напусне поста си на технически директор на евроцентралата в знак на протест срещу намерението на словенеца да задържи властта си в нея дори след изтичането на неговия мандат през 2027 година.

“Бобан не заслужава моя коментар. Тези, които познават мен и него, по естествен начин ще направят своите заключения. Конгресът, а не отделен индивид, има властта да решава адекватността на каквато и да е промяна. Вярваме в нашия колективен и демократичен процес на вземане на решения, който ефективно да ни води към бъдещето. Когато дойде времето за това, ще кажа дали ще се кандидатирам за нов мандат”, заяви Чеферин в интервю за “Ла Република”.

Той също така не пропусна за пореден път да разкритикува идеята за създаването на Суперлига, изразявайки увереност, че подобен турнир няма да просъществува въпреки скорошното решение на Европейския съд в Страсбург срещу налагането на санкции за участие в него. “Това въобще не е поражение за нас. Повтарям, че тяхното пресаташе представи изявление, което е различно от думите на съдебното решение. Това е добре украсен пакет за нашите опоненти, но вътре в него няма нищо. Суперлигата е против всякаква футболна логика. И ако никой не я иска, никой няма да я направи. В нея няма никакъв смисъл. За изпълнителния директор на А2 (всъщност А22 - б.р.), както наричам акронима, който представя само два клуба, ще заема определението, дадено от президента на Ла Лига Хавиер Тебас: той е Дейвид Копърфийлд, илюзионист на думите. Аз бих могъл да кажа, че съм подписал да играя за Интер или Милан, но нещата са верни само когато наистина се случват.

Не, не се притеснявам, че други клубове ще последват Реал Мадрид и Барселона. Напротив, стабилността на клубовете е гарантирана от състезанията на УЕФА. Срещу Суперлигата са се противопоставили 100% от германските и френските отбори, 90% от испанските, всъщност всички освен два, както и 80% от италианските. Трудно е да се организира турнир без всички тези клубове. Само два отбора от Серия "А" не са ни подкрепили и Ювентус не е сред тях. Ръководителите на италианския футбол дават всичко от себе си. Проблемът с расизма в първенството? Расистите не са фенове, а идиоти, които искат да използват стадионите за своите идеологии. Те не се тревожат за нанасянето на щети срещу клубовете, а просто искат да създават проблеми”, добави шефът на УЕФА.

Чеферин беше попитан и за нарастващата тенденция европейски клубове да имат едни и същи собственици. “Работим върху това. Не можем да се преструваме, че не съществуват клубове с едни и същи собственици, нито, че новите инвестиции не са добри. Но това е трудно за регулиране, особено при хеджфондовете, чиито инвеститори са неизвестни и могат да бъдат хиляди. За нас важното е как футболът е възприеман от публиката. Малък отбор като Сасуоло може да победи Интер, но ако двата клуба имат една и съща собственост, може да се появят съмнения. Ние се нуждаем от прозрачност и я имаме. Ето, Реал Мадрид спечели Шампионската лига, въпреки че е в конфликт с нас. Това е, което дава достоверност на една институция”, допълни той.