Чеферин: Серия "А" ще се доиграе, няма да оставим Ливърпул без титла

Пандемията от коронавирус поставя много въпросителни около това дали и кога ще се доиграе сезонът в клубния футбол, сподели президентът на УЕФА

Спорт
11:51 - 07 Април 2020
726
Чеферин: Серия "А" ще се доиграе, няма да оставим Ливърпул без титла

Президентът на УЕФА Александър Чеферин за пореден път коментира сложната ситуация, в която е поставен футболният свят заради пандемията от коронавирус. Словенецът е категоричен, че ще бъде направено всичко възможно сезонът в Серия "А" да се доиграе, независимо от тежката ситуация в страната в момента.

"Серия "А" ще се доиграе. Оптимист съм и вярвям в това, въпреки че в момента не мога да гарантирам нищо. Всичко ще зависи от ситуацията в отделните държави. Мога да ви гарантирам, че няма да застрашим живота на хората и ще се вслушаме в препоръките на властите, за да намерим най-доброто решение за всяка отделна лига, веднага след като получим зелена светлина", заяви Чеферин пред "Ekipa".

Той коментира и ситуацията в Премиър лийг на Англия, където се появиха слухове, че сезонът също може да не се доиграе и да няма шампион, въпреки че Ливъпрул има преднина от 25 точки пред втория в класирането.

"Не виждам как ще оставим Ливъпрул без титла. Ако сезонът се поднови, те почти сигурно ще спечелят трофея. Ако все пак сезонът не се доиграе, ще посъветваме отделните лиги да определят за шампион водачът в класирането. Относто Шампионската лига, очакванията ни са турнирът да се доиграе в този формат, в който започна преди извънредното положение", допълни босът.

Президентът на УЕФА определи краен срок, в който трябва да приключат европейските клубни турнири. Пандемията от коронавирус поставя много въпросителни около това дали и кога ще се доиграе сезонът в клубния футбол, но словенецът подчерта, че вътрешните първенства не могат да бъдат подновени по-късно от месец юли.

"И Шампионската лига, и Лига Европа трябва да приключат до 3 август. Ситуацията е безпрецедентна, затова е необходимо да сме гъвкави. Ако кризата приключи по-рано от очакваното, съответно и мачовете ще започнат по-рано", каза Чеферин в интервю за ZDF.

"Може да се играе в досегашния формат или да прибегнем до елиминации в един мач. В този случай вариантите са жребий за домакинство или двубоят да се проведе на неутрален терен. Засега финалната осмица или четворка е само опция", обясни шефът на УЕФА.