Чехия дава на Украйна внушително количество оръжия

Новини
07:58 - 29 Юни 2023
2594
Чехия дава на Украйна внушително количество оръжия

Чехия се очерта като един от най-големите поддръжници на Украйна в конфликта с Русия, коментира БТА.

Прага съдейства не само за приема на украински бежанци и оказването на дипломатическа подкрепа на Киев, но и за получаването от украинската армия на значителни обеми въоръжение, както стана ясно от изнесени от чешкото правителство данни по въпроса.

На пресконференция във вторник чешкият министър-председател Петър Фиала и министърът на отбраната Яна Чернохова съобщиха каква военна помощ е предоставила Чехия на Украйна от началото на годината. От изказването им, което те направиха след среща между тях и началника на генералния щаб на чешката армия ген. Карел Ржехка, се разбра, че става дума за внушителни количества техника.

Фиала заяви, че за първите пет месеца на тази година Прага е предоставила на Киев десетки танкове и бойни машини и стотици противотанкови ракети, предаде Ройтерс.

Чешкият министър-председател уточни, че по-конкретно става дума за 24 танка, 17 бойни машини на пехотата, 16 мобилни установки за противовъздушна отбрана, 645 противотанкови ракети и десетки хиляди снаряди за оръдия и гаубици.

По думите му сред доставките е имало и други военни материали като различно оборудване и резервни части, както и гориво.

Чешката държава е съдействала и при координирането на доставки за Украйна на стотици единици тежко оборудване чрез осигуряване на лицензи и международни партньорства, каза Фиала.

Министърът на отбраната Чернохова, от своя страна, заяви, че чешката армия все още има какво да дари на Украйна от складовете си.

„Все още имаме варианти какво да предоставим от войсковите запаси“, каза Чернохова.

С осигурената военна и друга помощ членуващата в НАТО и ЕС Чехия се очерта като един от най-големите поддръжници на Украйна след руското нахлуване през февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

НАТО се стреми да направи така, че потоците с оръжейна подкрепа към Украйна да не прекъсват. Алиансът предупреди, че Киев изразходва артилерийските си снаряди по-бързо, отколкото съюзниците са в състояние да произведат и да доставят.

През февруари на излъчена на живо пресконференция от Варшава след срещата във Варшава на страните от източния фланг на НАТО (така наречената Букурещка деветка) с президента на САЩ Джо Байдън Фиала за пръв път изнесе данни за чешката военна помощ.

Към онзи момент страната му вече е била предоставила на Киев 226 бронирани машини, 38 гаубици, 33 реактивни системи за залпов огън, шест системи за противовъздушна отбрана и четири хеликоптера.

„Благодарение на чешките усилия на Украйна към днешна дата са доставени стотици тежки военни машини и над 1 милион ракети, противотанкови гранати и едрокалибрени боеприпаса на обща стойност 40 милиарда крони (1,8 млрд. долара)“, каза тогава Фиала, пояснявайки, че една четвърт от помощта идва пряко от чешката държава и складовете на чешката армия, а останалата част е в резултат на лицензи, издадени на оръжейни производители.