Чехия и Англия ще правят сметки на "Уембли", чакат ги Германия, Франция или Португалия

Залогът за Хърватия и Шотландия е "всичко или нищо" в битка на живот и смърт

Спорт
13:05 - 22 Юни 2021
1766
Чехия и Англия ще правят сметки на "Уембли", чакат ги Германия, Франция или Португалия

Развръзката в група D на Евро 2020 се очертава да бъде една от най-интересните на турнира, след като Чехия направи два много силни мача и сега ще брани лидерската си позиция в леговището на Англия – "Уембли".

В другия мач от групата един срещу друг се изправят Хърватия и Шотландия. Победа в този мач ще осигури на един от тимовете автоматично място на осминафиналите, а равен резултат ще бъде пагубен както за ватрените, така и за гайдарите.

Освен това тимовете в тази група имат да се реваншират на всички фенове на първенството, след като в досегашните 4 мача бяха вкарани едва 5 гола и това е най-слабото постижение от всички групи на Евро 2020 след втория кръг.

Хърватия – Шотландия, 22:00 часа, стадион „Хемпдън Парк“, Глазгоу

След сладката точка на „Уембли“ Шотландия ще иска да си осигури място в елиминациите за пръв път в своята история. Хората на Стив Кларк трябва да го направят без играча на мача от „Уембли“ Били Гилмор, който е с коронавирус. Под въпрос е и бранителят Кийрън Тиърни.

Срещу тях обаче излиза финалистът от Световното преди 3 години Хърватия, който ще иска на всяка цена да вземе победата и да избегне отпадането. Големият плюс за „гайдарите“ е, че мачът е у дома в Глазгоу, където феновете им ще дадат всичко от себе си да подкрепят своя отбор. Въпреки това хората на Златко Далич са смятани за фаворит в този мач, още повече, че имат на разположение за решителния сблъсък всички свои играчи. Те обаче нямат победа срещу Шотландия досега, като в 5-те мача между двата отбора никога не е имало повече от 2 попадения.

Чехия – Англия, 22:00 часа, стадион „Уембли“, Лондон

„Трите лъва“ бяха доста неубедителни в досегашните си два мача от групата, в които не се видя нищо от прословутата им голова мощ и сега ще имат нова възможност да зарадват своите фенове в Лондон. Добрата новина в техния лагер е завръщането на Хари Магуайър и Джордън Хендерсън, които се завръщат след контуции. Под въпрос са Бен Чилуел и Мейсън Маунт, които са били в контакт с Били Гилмор от Шотландия, чийто тест за коронавирус след мача е бил позитивен. В лагера на Чехия няма отсъстващи.

Двубоите между чехи и англичани винаги са били интересни и резултатни, като в предходните им четири срещи са паднали средно по 3,5 гола на мач.

Хората на Гарет Саутгейт обаче ще бъдат внимателни, защото първото място в групата автоматично им носи среща с втория от група „F“, където са Франция, Португалия и Германия. Срещу тях се изправя головата машина на Чехия на това първенство Патрик Шик. Нападателят на Байер Леверкузен ще се опита да разпечата за пръв път вратата на англичаните на Евро 2020. Островитяните, от своя страна, ще стискат палци Хари Кейн най-сетне да се отпуши и да започне да вкарва. В лагера на двата отбора са напълно наясно, че второто място в тази група е далеч по-ценно от лидерската позиция. Англия веднъж вече спести сили, за да завърши на по-назад в своята група на Световното през 2018 г., избягвайки тежкия поток с Бразилия и Франция, но дали и този път Гарет Саутгейт ще предпочете същата стратегия, или „трите лъва“ ще бранят със зъби и нокти своята чест? Предстои да разберем.