Чехия и Латвия удължиха извънредната ситуация

Прага отчита 4828 заразени с коронавирус, Рига - 547

Новини
20:20 - 07 Април 2020
2413
Чехия и Латвия удължиха извънредната ситуация

Депутатите в Чехия удължи срока на извънредното положение до 30-и април, макар че правителството настояваше датата да е 11 май, предаде Ройтерс.

На 12 март в страната беше обявено едномесечно извънредно положение заради епидемията. Страната предприе доста навременни мерки, в сравнение с други евродържави. Сега властите обмислят да премахнат някои ограничения, след като броят на заразените вече не нараства с толкова бързи темпове. 

В Чехия има далеч по-малко заразени - 4828 по днешни данни - в сравнение със западните й съседи. Увеличаването им за последното денонощие е 5 на сто. Оздравели са 127 души, починалите са 80, съобщи Ройтерс.

Правителството на Латвия обяви днес, че удължава до 12 май режима на извънредно положение, предаде ТАСС.

"Виждаме, че с всеки следващ ден заболеваемостта не се покачва рязко, има даже малък спад. Това означава, че предприетите мерки се спазват колективно и действат. Но още сме в условията на епидемия и ще трябва да поработим още известно време, за да я преодолеем с общи усилия", каза латвийският премиер Артурс Кришянис Каринш, цитиран от БТА.

До момента в Латвия има 547 случая с коронавируса, а починалите са трима. Съгласно режима на извънредното положение в страната, действащ до 14 април, международните пътнически превози по въздух, земя и море до и от Латвия са прекратени. С удължаването на срока му разпоредбите не се променят.

Междувременно през последните 24 часа още 76 души са починали от коронавируса в Турция, с което общият броя на жертвите на COVID-19 в страната достигна 725 души, съобщи днес турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, предаде турският телевизионен канал НТВ.

За последното денонощие са установени още 3 892 нови случая на заразени с коронавирус в страната, с което общият брой на заразените е достигнал 34 109 души.