Челси и Нотингам най-активни в последния трансферен ден

Вижте какви любопитни сделки се получиха във футбола

Спорт
11:35 - 01 Февруари 2023
2852
Челси и Нотингам най-активни в последния трансферен ден

Вчера беше последният ден от зимния трансферен прозорец за водещите първенства и станахме свидетели на много сделки, които бяха реализирани секунди преди крайния срок.

Челси успя да привлече Енцо Фернандес от Бенфика и счупи британския трансферен рекорд, а в същото време Жоржиньо напусна "Стамфорд Бридж" в посока Арсенал.

Байерн (Мюнхен) взе под наем защитника на Манчестър Сити Жоао Кансело и преотстъпи Марсел Забитцер на Манчестър Юнайтед.

В Италия нямаше развитие по случая с Николо Дзаниоло, който пожела да си тръгне от Рома.

Барселона удари на камък в опита си да вземе халфа на Фиорентина Софиан Амрабат, а ПСЖ не можа да се подсили нито с Милан Шкриняр, нито с Хаким Зиеш.

Ето какво още се случи в последния ден:

Рекордният британски трансфер е факт! Челси купи халфа на Бенфика Енцо Фернандес за 121 млн. евро.

Трансферната сага около Енцо Фернандес, кото продължи повече от месец, намери своя логичен завършек. След дълги и изтощителни преговори двата клуба постигнаха съгласие по всички детайли около

сделката, която подобри трансферния рекорд за отбор от Острова, който досега се държеше от Джак Грийлиш.

Английският национал премина в Манчестър Сити от Астън Вила за 117 милиона евро. 

Договорът на Енцо Фернандес с Челси ще е до лятото на 2031 година. Собственикът Тод Боели и неговият екип са с основен принос за сделката. 

Нотингам Форест направи троен удар с привличането на Кейлор Навас, Джонджо Шелви и Фелипе.

Нотингам Форест беше клубът, който привлече най-много футболисти преди началото на сезона в Премиър лийг, но не спря да се подсилва и през януари. 

Новакът успя да привлече под наем от Пари Сен Жермен Кейлор Навас. Костариканският страж не беше доволен от статута си на резерва на Джанлуиджи Донарума. Той нямаше официален мач през сезона до 6 януари. 

От Нюкасъл в Нотингам премина халфът Джонджо Шелви. Той парафира за 2,5 години с новия си тим. Шелви имаше договор до лятото със “свраките”, но не попадаше в сметките на мениджъра Еди Хау и логично се стигна до решението за продажбата му. 

Защитникът Фелипе също подсили състава на Стив Купър. Опитният бразилец идва от Атлетико Мадрид и сложи подписа си под договор до 2024 година. 

Манчестър Юнайтед официално взе от Байерн (Мюнхен) халфа Марсел Забитцер.  Австрийският национал идва на “Олд Трафорд” като преотстъпен до края на сезона. 

Забитцер пристигна в Манчестър и договори личните си условия, след което издържа задължителните медицински прегледи. 

“Понякога в живота трябва бързо да взимаш важни решения. От момента, в който разбрах за тази възможност, знаех, че това е правилният избор.

Аз съм състезателна натура, обичам да побеждавам и се надявам да помогна на клуба да постигне целите си. Намирам се в пика на кариерата си и мога да допримеса с много опит и енергия.

Нямам търпение да се запозная с новите си съотборници и мениджъра, както и да покажа качествата си пред феновете на Манчестър Юнайтед”, сподели Забитцер. 

Бившият капитан на РБ Лайпциг записа общо 54 мача за Байерн след трансфера си на “Алианц Арена” през 2021 година, но не успя да се утвърди като титуляр. 

Забитцер има 68 мача за националния отбор на Австрия.

Атлетико Мадрид привлече със Австрийският национал идва на “Олд Трафорд” от Байерн (Мюнхен) като преотстъпен до края на сезона.  свободен трансфер от Тотнъм десния бек Мат Дохърти.

Италианският национал Жоржиньо вече е футболист на Арсенал. Халфът премина при “топчиите” от Челси, като подписа договор до 2024 година. Според медиите на Острова, трансферната сума е 12 млн. паунда.

Жоржиньо беше привлечен от лидера в Премиър лийг заради контузията на Мохамед Елнени. Бразилецът с италиански паспорт имаше контракт с Челси до лятото и от "Стамфорд Бридж" се възползваха от последния си шанс да го продадат.

"Лидер на терена и извън него от мига, в който пристигна в Западен Лондон от Неапол, Жоржиньо беше олицетворение на хладнокръвието при изпълнението на дузпи благодарение на своя марков подскок. Той впечатли с Челси и стана важна част от националния отбор на Италия.

Започна всички мачове на Евро 2020 и стана шампион след победа над Англия на “Уембли”. Този успех, както и нашият триумф в Шампионската лига няколко седмици по-рано, му помогнаха да спечели наградата за най-добър играч на годината на УЕФА и да заеме трето място в гласуването за “Златната топка”, написаха от Челси като сбогуване с Жоржиньо.

Централният защитник Хари Соутър премина от Стоук Сити в Лестър за 15 млн. паунда и се превърна в найс-къпият австралийски футболист.

Досега рекордът се държеше от Аарън Моой, за когото през 2017 година Манчестър Сити плати на Хъдърсфийлд 10 млн. паунда.  

24-годишният Соутър е роден в Шотландия и на юношеско ниво е играл за “гайдарите”, но след това избра да представя Австралия. Той направи впечатление с изявите си на Мондиал 2022, където “кенгурата” стигнаха до осминафиналите. 

Пари Сен Жермен и Челси не успяха да финализират навреме сделката, която трябваше да прати Хаким Зиеш под наем във френския гранд. Всичко между клубовете беше договорено, а играчът пътува до Париж за медицински прегледи, но в крайна сметка срокът за оформяне на документацията е бил изпуснат. 

Германците първи затвориха зимния трансферен пазар. Последният "шопинг" ден от Бундеслигата донесе едно "звездно" подсилване на Байерн Мюнхен и само още няколко потвърдени трансфера, които не направиха никакъв "бум" на европейския трансферен пазар.

Разбира се, най-голямата трансферна звезда е Жоао Кансело. Той от Манчестър Сити официално премина в Байерн Мюнхен. Германският шампион го привлече под наем с опция за закупуване.

По-рано стана ясно, че Байерн ще може да купи играча през лятото срещу 70 милиона евро. В германския клуб Кансело ще играе с фланелка номер 22.

Белгийският национал Торган Азар се раздели с Борусия Дортмунд и ще доиграе сезона в ПСВ Айндховен като преотстъпен. Това съобщиха нидерландците в Туитър.

Азар ще бъде заместник на Коуди Гакпо, който в края на декември премина в Ливърпул с постоянен трансфер.

Марсилия привлече нападателя на Брага Витиня. 22-годишният футболист стана най-скъпото попълнение в историята на френския гранд. За него бяха платени 32 млн. евро. 

Брага ще получи и 10% от следващ трансфер на Витиня. В договора фигурира и специална клауза, която позволява на португалците да си върнат стрелеца срещу 60 + 10 млн. евро.