Челси на полуфинал за Купата на лигата

Лондончани изхвърлиха Нюкасъл след дузпи

Спорт
11:31 - 20 Декември 2023
1460
Челси на полуфинал за Купата на лигата

Челси, Фулъм и Мидълзбро се класираха за полуфиналите в турнира за Купата на Англия. Особено важна стойност имат тези резултати за Челси и за Фулъм, тъй като сините имат два мача пред себе си, за да спасят сезона с трофей, докато тимът от "Крейвън Котидж" стига за първи път до този етап от турнира.
Поражението слага край на една от опциите на Нюкасъл да вземе първи голям трофей от 1950-а година насам.

Челси продължава напред след изключителен трилър на своя стадион Стамфорд Бридж срещу тима на Нюкасъл. Най-напред домакините стигнаха до равенството 1:1 във 2-ата минута на добавеното време с гол на украинското крило Михайло Мудрик, а след това при дузпите вкараха четири от четири с последно изпълнение отново на Мудрик.

За Нюкасъл в редовното време се разписа Калъм Уилсън в 16-ата минута, а при дузпите пропуснаха Киърън Трипиър – втората, и Мат Ричи – четвъртата.

Домакините стигнаха до първата си ситуация в срещата в 7-ата минута. Конър Галахър овладя центрирана топка от ъглов удар и отправи силен изстрел, но топката срещна напречната греда на вратаря Мартин Дубравка. В 16-ата минута обаче сериозна грешка в защитата на Челси и най-вече на французина Беноа Бадиашил позволи на Калъм Уилсън да получи топката и да я прати в мрежата на Джордже Петрович.

Постепенно Челси вдигаше оборотите и в края на първата част пропусна две хубави възможности за гол. В 71-ата минута Армандо Броя получи топка в наказателното поле и пусна за Николас Джаксън. Нападателят се завъртя и стреля, но не уцели вратата. При последвалото меле Мартин Дубравка пък трябваше да прави зрелищно спасяване след остър удар на Рахим Стърлинг. В добавеното време Трипиър върна едно центриране прекалено слабо за Дубравка и Мудрик се възползва, за да вкара за 1:1 и да прати срещата на дузпи.

Също с дузпи напред продължава и Фулъм, който изхвърли Евертън след 1:1 в редовното време и 7:6 при наказателните удари. Лондончани отпразнуваха на Гудисън Парк първото си участие в топ 4 на този турнир в историята си изобщо.

Майкъл Кийн от наказателен удар даде преднина на Фулъм в 41-ата минута. Но португалската сензация Норберто Бето изравни в 82-ата. При наказателните удари и двамата вратари спасиха по веднъж при първите пет опита. При 7-ия изстрел за Евертън обаче Идриса Гей пропусна, а Тосин Адарабийо вкара за Фулъм и ги класира на полуфинал.

Най-лесна задача имаше устремилият се към връщане в елита отбор на Мидълзбро, който отнесе с 3:0 като гост Порт Вейл от Лига 1. Джонатан Хоусън и Морган Роджърс вкараха в рамките на 12 минути преди почивката и посочиха кой отбор ще продължи. Бившият футболист на Глазгоу Рейнджърс Мат Крукс само оформи крайното 3:0 през втората част.

Довечера Ливърпул и Уест Хям ще определят и последния полуфиналист в турнира.