Челси обяви почти €2 млрд. дълг

Новини
17:32 - 05 Януари 2022
2351
Челси обяви почти €2 млрд. дълг

Актуалният носител на трофея от Шампионска лига Челси има дълг в размер на 1,8 милиарда евро, след като Роман Абрамович е инжектирал пари миналия сезон в клуба.

Годишните отчети на „Fordstam Ltd“, компанията майка на Челси, показват, че руският бизнесмен и собственик на клуба е отпуснал 24 милиона евро миналата година, което е довело до допълнително увеличаване на дълга. Тази инжекция на пари накара „сините“ да надминат Манчестър Юнайтед и Ливърпул по отношение на разходите за заплати, въпреки регистрираните загуби от 187 милиона през миналия сезон.

По конкретно, сметката за заплати на Челси се е увеличила до 399 милиона евро, тоест 17,5% повече, отчасти поради изплащането на бонуси за играчите му за спечелването на Шампионската лига. В сравнение с преследвачите си, Манчестър Юнайтед е отделил 386 милиона за заплатите на своите футболисти, а Ливърпул – 390 милиона евро. Единственият пред Челси е Манчестър Сити, чието перо за възнагражденията на футболистите му е 420 милиона евро.

Очевидно към това трябва да се добави и силната инвестиция, направена от „сините“ в началото на сезона с разходи за трансфери от 266 милиона евро, разпределени за Кай Хаверц, Тимо Вернер, Бен Чилуел, Хаким Зиеш и Едуар Менди.

Въпреки това, тъй като заемите са от Роман Абрамович, собственикът на клуба, Челси няма дългове, защото руският магнат ще трябва да ги покрие, ако пожелае да продаде клуба.