Ченчев и Свиленски внесоха документите за регистрация на БСП в ЦИК

Така изпълнявали обещанията към редовите членове да гарантират явяването на соцпартията на вота

Новини
12:58 - 09 Септември 2024
828
Ченчев и Свиленски внесоха документите за регистрация на БСП в ЦИК

Изключените от БСП сподвижници на подалия оставка лидер Корнелия Нинова подадоха документи в Централната избирателна комисия за регистрация на Социалистическата партия за участие в изборите на 27 октомври.

Според Иван Ченчев така изпълняват обещанията си към редовите членове да гарантират явяването на БСП на вота.

На въпрос защо не изчакат решението на ВКС кой да бъде вписан като лидер на БСП в регистъра на политическите партии - Нинова или Атанас Зафиров, по жалбата, подадена от Крум Дончев, Ченчев отговори:

"Съдът си е съд. Той затова трябва да вземе решение. Ние, разбира се, сме направили всичко, както е по закон. Гражданинът и член на партията Крум Дончев подаде жалба, тъй като искаме всичко да се случва по устав на партията и по закон. Вие ми кажете, след като няма свикан конгрес, който да констатира оставка, всякаква друга регистрация може да бъде оспорвана от трети лица, тъй като само конгресът може да констатира оставка на председателя".

Според Георги Свиленски лявото обединение не е успешна формула и според него не може да се повтори ситуацията  в ДПС:

"За съжаление, това прокламирано ляво обединение, на което сте свидетели всички вие, съдбата му предполагам, няма да е тази, която очакват тези, които са се събрали, поради простата причина, че те нито са леви, нито са обединени, нито са единни. Единствено ги събира желанието за общи листи, за общи постове и ще видите, че когато дойде моментът да се подредят листите с или без участието на БСП, това обединение ще приключи, но нека не коментираме други политически субекти".

Освен Ченчев и Свиленски във внасянето на документите взеха участие Крум Дончев, Христо Проданов и други социалисти.