Cherchez la femme: Любовница отровила Навални?

Нещо за четене
11:30 - 15 Септември 2020
6034
Cherchez la femme: Любовница отровила Навални?

Французите отдавна са казали "Cherchez la femme", т.е. "Търсете жената", когато се опитват да разгадаят заплетени криминални загадки. Тази мисъл важи и в случая с отровения руски опозиционер Алексей Навални, твърдят медиите в Русия. Според публикации от последните дни в отравянето на критика на президента Владимир Путин може би е замесена жена, при това не коя да е, а тайнствена любовница на опозиционера, която се казва Мария Певчих и от десетилетие живее в Лондон. 

Баща й собственик на биологична лаборатория за изследване и модифициране на вируси, а самата тя отговаря за връзките на руската опозиция с британския политически елит и с руските политици и олигарси емигранти и е подозирана за връзки с английското разузнаване. Витаят дори слухове, че 33-годишната Певчих е агент на тайните служби на Нейно Величество. Фаталната Мария е и връзката на руската опозиция с живеещия в Англия олигарх Михаил Ходорковски, който дълго време лежа в руски затвор.

Кремъл и руските спецслужби нямат нищо общо с отравянето на Навални, а то е в резултат на сериозен бизнес конфликт с негови могъщи финансови партньори, с които управлява акциите на създадения от него Фонд за борба с корупцията - това е една версиите, която разнищват руските медии.

Самият Навални, който минава за красавец, очевидно обича да се обгражда с млади жени. Неговата говорителка е 30-годишната Кира Ярмиш, а негов пръв заместник във фонда е 33-годишната Любов Собол.

На 20 август сутринта 44-годишният Алексей Навални беше приет в критично състояние в болница в сибирския град Омск, като по пътя за лечебното заведение изпада в кома. Самолетът с опозиционера, излетя от Томск за Москва и кацна по спешност в Омск, тъй като на борда на самолета Навални се почувствал зле. Според приближени на политика непосредствено преди полета той е пил само чай.

Със съдействието на германското правителство Алексей Навални беше транспортиран от Омск в германска клиника, където се намира все още

Два дни по-късно Алексей Навални беше преместен в клиника в Берлин, след като Германия изпрати в Омск специален медицински самолет. Близките и роднините на критика на Путин твърдят, че опозиционерът е бил отровен. Те обвиняват властите в  Русия, че се опитват да прикрият престъпление срещу него. Руските лекари обаче категорично отхвърлиха версията за отравяне и заявиха, че политикът страда от диабет.

На 2 септември германски специалисти обявиха, че токсикологичните тестове, проведени от лаборатория на германската армия, са дали „недвусмислени доказателства“ за отравяне с молекула от класа на холинестеразните инхибитори, към която принадлежи "Новичок". Изследванията на френска и шведска лаборатории потвърдиха тези първоначални резултати, заявиха властите в Берлин. 

Коллаж © LIFE. Фото © ТАСС / Евгений Разумный © Shutterstock


Засега всички обвинения на Запада към евентуална съпричастност на руските спецслужби в отправянето на Навални изглеждат като буря в бутилка - същата, от която опозиционерът е пил вода на летището в Томск и за която в ЕС и в САЩ мълчат и в която може да е била сложена отровата, пишат обаче руски медии.

Именно върху бутилката, донесена от Русия от тайнствената сътрудничка на Навални - Мария Певчих, германските специалисти откриха следи от отрова, с която е можел да бъде отровен опозиционерът. Засега липсват видео кадри, на които да се вижда какво точно е пиел политикът в ресторант "Velvet" и във виенското кафене на летището в Томск. Според руските медии там му подавали питиетата в чаши, а той пил вино, алкохолни коктейли и чай.

До момента официално не е изяснено какво точно е пил Навални и в стаята си в 4-звездния Xander Hotel в Томск и в жилището, в което се е срещнал с други опозиционери. Била ли е там същата тази бутилка с вода, донесена в Германия от мистериозната Мария Певчих. Руските следователи биха желали да зададат тези въпроси на вече излезлия от кома руски опозиционер, който все още се намира в германската клиника "Шарите", пишат медиите в Русия.

Според очевидци младата жена била опасно близка с Навални - тя нощувала в неговата хотелска стая и имала постоянен досег до него, което означава, че той й е имал пълно доверие, а тя от своя страна можела да му даде всичко, което пожелае.

По-паметливите веднага припомниха как лидерът на руските либерали Борис Немцов беше застрелян на Големия Москворецки мост над Москва река минути, след като се разделил на улицата със своята приятелка украинския модел Анна Дурицкая.

Коя обаче е Мария Певчих? Тя е завършила социология в Московския държавен университет, а след това заминава за Лондон, където завършва местната школа по икономика и политически науки. От над 10 години живее във Великобритания, където държи верига книжарници. Занимава се активно със спорт и е преминала курсове по самоотбрана, подобни на курсовите, през които преминават американските морски пехотинци. Певчих поддържа близки връзки с известните опозиционери емигранти Михаил Ходорковски и Евгений Чичваркин.

От 2009 г. Мария е нещатен сътрудник на Фонда за борба с корупцията на Навални. По онова време едва 22-годишна тя става асистент на един от британските депутати. Любопитен факт е, че Певчих си контактува директно с Алексей и за нейната дейност във Фонда не знае никой от най-близките съратници на Навални в Москва.

Маша, както наричат галено тайнствената жена до отровения руски опозиционер, си идва в Русия два-три пъти годишно и отсяда в жилището на майка си. По време на своите визити в родината си тя съпровожда Навални инкогнито и е като Джеймс Бонд в дамски вариант. Никъде няма да намерите нейна обща снимка с Алексей, макар че двамата са близки от над 10 години и няма да намерите неин профил в социалните мрежи. По време на престоя си в Русия Мария използва т.нар. VPN - т.е. тя остава анонимна онлайн. Чрез VPN интернет активността на Певчих е кодирана и истинският й IP адрес е маскиран. Никой не може да види какво прави, дори и доставчиците на интернет услуги, правителствата и хакерите.

Случайно или не информацията за корумпирани високопоставени държавни служители в Русия, събирана от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, постъпвала директно в МИ-6 чрез Певчих. Дори се носят слухове, че нейните книжарници били използвани като явочни квартири за срещи на руски опозиционери с британски агенти, на които се обсъждат действията на руската опозиция срещу Кремъл и организирането на протести в Москва и в Санкт Петербург.

Друга любопитна подробност е, че бащата на Мария - Константин Певчих е генерален директор на компания, която разработва щамове на вируси, а също така се занимава с производството на безболезнени инжекции със супер тънки игли, така че човек изобщо да не усети интервенцията.

Владимир Ашурков (вляво) е човекът, който помогна финансово на Навални да създаде своя фонд за борба с корупцията

В същото време обаче Мария е особено доверен човек и на изпълнителния директор на Фонда за борба с корупцията и бизнесмен Владимир Ашурков, който помогна финансово на Навални да създаде неправителствената организация и който преди 6 години поиска политическо убежище във Великобритания. През последните месеци Ашурков и Навални влязоха в остър конфликт по отношение на контрола над акциите на Фонда. Ашурков е бивш директор в един от най-големите руски финансово-инвестициони консорциуми "Алфа Груп", откъдето първоначално бе спонсориран Навални. В крайна сметка Ашурков и Навални учредяват съвместно Фонда за борба с корупцията и бизнесменът става негов изпълнителен директор. 

Ашурков е човекът, който отваря вратите на Навални пред света. Той създава на неизвестния до преди десет години блогър име, имидж и бренд. Шефът в "Алфа Груп" помога на бъдещия опозиционен лидер да си осигури финансиране отвън и да си осигури огромен приток с дарения.

Владимир Ашурков влезе в остър конфликт с Алексей Навални. Той ли поръча отравянето на опозиционера, което да бъде приписано на Путин, питат се руските медии

През март т.г. руските власти блокираха сметките на ФБК и личните сметки на Навални и на неговото семейство - на съпругата му, на майка му и на децата му по разследване за пране на пари. Същевременно през юли опозиционерът затвори фонда си, тъй като приближени до Кремъл бизнесмени и политици, които той се опита да уличи в корупцията, заведоха дела срещу него и ги спечелиха. А през лятото политикът поискал от бизнес партньорите си да променят юридическия статут на ФБК и да прехвърлят акциите си на негово име. Ашурков отказал и между двамата избухнал остър конфликт. И тук се появява Мария Певчих, като според руския сайт "Правда" тя била изпратена от Ашурков със специална мисия от Лондон в Русия - а именно да отрови непокорния Навални. В средата на август момичето от Лондон придружава Навални при негови срещи с опозицията в Новосибирск, а след това лети с него и до Томск. Именно там тя влиза в ролята на изпълнител на мократа поръчка, дадена от Ашурков.

Според "Правда" отравянето на Навални е част от плана на неговия бизнес и политически партньор да контролира акциите на фонда и да реши свои огромни финансови проблеми, които има в Англия.

Навални на протест срещу Кремъл заедно със съпругата си Юлия

В Русия се питат защо вече 25 дни след мистериозното отравяне на водещия руски опозиционер Певчих мълчи и се крие от руските следователи, които не могат да я открият, за да я разпитат.

По време на пътуванията на Навални до Новосибирск и Томск Мария не се отделя от него. „Тя не само, че не се отделяше дори на крачка от Навални, но и живееше заедно с него в хотела. Тя  прекарваше нощите си в неговата стая. Ние сме големи хора и сме напълно наясно за какво става на въпрос, когато една жена прекарва няколко нощи с един мъж“, казва източник на "Правда". Но умеещата да замита следите си Певчих не се оказва до опозиционера по време на полета от Томск до Москва, когато той е на прага на смъртта и изпада в кома. Руските власти все пак успяват да установят, че след като гръмва новината за отравянето на Навални, тайнствената спътница на критика на Путин, се качва в колата на непознат мъж и от Томск отива в Новосибирск, откъдето взима самолета за Омск. 

Юлия винаги е до съпруга си

Докато тя прави тези маневри из Русия съпругата на Алексей Навални - Юлия и неговият прессекретар Кира Ярмиш искат пълно разследване на инцидента. Самата Мария напуска Русия на борда на медицинския самолет, с който Навални е откаран в берлинската клиника "Шарите". Очевидно тя е била пусната безпрепятствено да излети от руските служби. И именно в Берлин тя предава на германските власти въпросната бутилка с отровена минерална вода.

Съпругата на Навални отиде да го види в болницата

"А сега нека да подредим всички факти. За първи път от десет години насам неуязвимият за властите и за правоохранителните органи Алексей Навални се спречква с благодетелите си и почти веднага след това се оказва в кома. При това не в центъра на Москва, а по време на  командировка, където е изпратен от Аршуков, за да прави разследване. Ашурков е изпратил да го придружава жена, която идва чак от Лондон и с която Навални работи по политически проекти.

А по-нататък германските политици направиха всичко сами: намериха някакъв токсин от множеството такива в природата и без да определят състава му, го нарекоха „Новичок“. После обвиниха Русия. По същото време заплатилият полета Зимин сне всички подозрения от себе си, представяйки се за щедър меценат, а Аршуков и съдружниците му останаха в сянка, контролирайки ситуацията в Германия чрез Певчих, която успешно се отдалечи от готовото всеки момент да се взриви буре с барут", пише в обширното си разследване pravda.ru.

Опозиционерът и неговата дясна ръка Любов Собол

"Навални е почти мъртъв. А за всичко се обвинява Русия. Но кълбото от странни съвпадения започва лека-полека да се разплита. И сега основното за тези, които искаха да ликвидират Навални, е да успеят да раздухат истерията до такава степен, че всички да се втурнат да търсят хората с „Новичок“, а не тези, за които смъртта на блогъра действително би била изгодна. „Получава се така, че сега цялата тази компания около Навални е печеливша. Ето, вие ме питате, защо е трябвало да го отровят. Защо не е било по-лесно просто да го унищожат политически? А всичко е много просто. Става въпрос за манталитета на тези хора. Те са бизнесмени от 90-те години, дори и да са облечени в костюми от три части. За тях наказанието на Навални е принципен въпрос. Освен това, никой не знае за какво ще започне да говори Алексей, ако го притиснат в ъгъла. А вече го притиснаха много успешно“, казва източникът на "Правда".

Според него Ашурков е предлагал на дясната ръка на Навални - Любов Собол да стане неформален лидер на ФБК. А по думите на източника на изданието Собол била щастлива от отравянето на Алексей.

Алексей Навални често попада зад решетките по време на протести срещу Кремъл

„Всички вярват, че Навални и отровен. Но половината от хората в офиса се съмняват, че това са го направили властите. Част от съмняващите се сътрудници или бяха уволнени, или биха изпратени да работят в регионите", както твърди един от сътрудниците в щаба на Фонда в Москва. "Сега възможните отровители са убедени, че нищо няма да им се случи. Никой в света няма да повярва, че последователите на Навални са искали да го убият. Но какво ще каже самият Навални, като излезе от комата? Сега го защитават същите тези хора, които преди това искаха убийството му", пише в заключение "Правда".