Черен рекорд в Русия: 40 096 нови случая на коронавирус за ден

Страната е на пето място в света

Топ
13:36 - 28 Октомври 2021
1440
Черен рекорд в Русия: 40 096 нови случая на коронавирус за ден

Русия в четвъртък счупи поредния черен рекорд – само за денонощие новорегистрираните случаи на коронавирус в страната достигнаха 40 096. Това е най-високият показател от началото на епидемията досега. Така количеството на заразените с „Ковид-19“ надхвърли 8,3 млн. души. По този показател Русия вече се нарежда на пето място в сета. “. Първи в рейтинга са САЩ с 45 млн. случая, втора е Индия – 34 млн. и трета Бразилия с 21,6 млн. случая на заразата. Здравните власти обясняват бума на „Ковид-19“ с нахлуването в Русия на по-агресивния вариант на вируса – „Делта“.

Заради сложната епидемична обстановка от 28 октомври до 07 ноември в Москва и Московска област бе обявен локдаун. В четвъртък врати затвориха  всички ресторанти, молове, кина, спортни зали, училища и културни институти. По-рано президентът Владимир Путин обяви за неработни за цялата страна дните от 30 октомври до 07 ноември, като посочи, че по свое усмотрение отделните региони могат да удължат „неочакваната ваканция“. Държавата обещава да компенсира загубите на бизнеса от неработните дни.

Преди това бе съобщено, че ваксината срещу коронавирус става задължителна за служителите в сферата на доставките и на образованието в Москва. Това предвижда указ на столичните власти. Мярката ще засегне куриерите, доставящи стоки и услуги по домовете. Междувременно държавната агенция „Росавиация“ призова руските авиокомпании да въведат бонуси и по-евтини самолетни билети за ваксинираните срещу коронавирус граждани. Допълва се, че повечето въздушни превозвачи са готови да откликнат на апела. Към днешна дата ваксинираните граждани на Русия са над 43 млн. или почти една трета от населението на страната.

Според експерти  близо 60 на сто е достигнал колективният имунитет срещу коронавируса у населението на Русия. Това заяви директорът на Научно-изследователския институт по епидемиология и макробиология в Санкт Петербург Арег Тотолян, цитиран от ТАСС. 10 апартамента ще бъдат раздадени чрез лотария на московчани, направили си ваксина срещу коронавируса. Това анонсира в петък столичният кмет Сергей Собянин, цитиран от Лента.ру. Освен това имунизираните пенсионери над 65 години ще получат еднократна помощ от 10 000 рубли или около 120 евро.