Черепа спонсорира кафявите сайтове на Бабикян

Политика
16:00 - 14 Август 2020
10693
Черепа спонсорира кафявите сайтове на Бабикян

Кръжащите в орбитата на бореца за народни права Арман Бабикян сайтове за фалшиви новини informiran.net, 4udoslav.writeas.com, gudelnews.com и Вале Нюз са спонсорирани директно от Националната лотария на милиардера-беглец Васил Божков, показа проучване в сървърите на "Гугъл". Освен банери, хазартните игри на Черепа са пускали и още по-скъпите пиар материали в кафявите отрочета на хитрия арменец.

Това за пореден път поставя под въпрос внезапната безкористна борба на иначе високотарифния лобист за народни правдини. Кръжащата около него групичка на протестите в София видимо е най-добре спонсорираната, като мята в триъгълника на властта чери домати и пъдпъдъчи яйца и спи в палатки за по 600 лева парчето Дали парите за този лукс идват от Дубай всеки може да си отговори сам.

Всички сайтове за фалшиви новини, които Бабикян твърдо отрича да менажира, поддържат профили във фейсбук, където бързо се разпространяват от лаици. Администраторите са скрити, а имената им дори не са близо до това на сайта. Така например informiran.net е свързан с фейсбук страницата “Новини от България и света”. Тя има 127 хил. харесвания, а повечето потребители, които са я харесали, са с профили менте.

“Няма как да ги спрем. Фейкнюз не е престъпление, трябва да ги подведем за измама, и то ако докажем облага. Другият изход е за всяване на паника”, твърдят прокурори. Те са за промени в Наказателния кодекс, които да криминализират фалшивите новини.