Черната статистика: Между 100 и 1 50 сексуални насилници годишно са предавани на правосъдието

Новини
21:59 - 25 Септември 2023
2708
Черната статистика: Между 100 и 150 сексуални насилници годишно са предавани на правосъдието

Педофили дебнат деца в интернет. Жертвите са на възраст от 3 до 14 години. В България многократно са разбивани такива групи, коментират експерти.

„ГДБОП, отдел „Киберпрестъпност” провежда ежемесечно по няколко операции и всичките тези действия са отразени в медиите. Между 100 и 150 сексуални насилници годишно биват предавани на правосъдието. За съжаление, тези престъпления са много популярни, особено сексуалното изнудване”, обясни Явор Колев.

Като експерт в областта споделя, че по-важно е не да хванат голям брой педофили, а да спасят живота и здравето на едно дете. „Имено поради тази причина кампанията „Пази детето в интернет”, която вече две години работи, се срещна с над 130 000 деца на територията на цялата страна и в над 150 училища”, допълни Колев.

Във втория етап на кампанията ще се правят и срещи с родители. „Досега сме направили няколко. Ще дискутираме темите за опасностите и това как да бъдат спокойни, че детето им е в другата стая пред компютъра и устройството си, как да разберат какво прави детето им и да повишат дигиталното му възпитание и култура”, уточни експертът по киберсигурност.