Червения динамит избухна с дузпи срещу Исландия

Спорт
11:14 - 16 Ноември 2020
1395
Червения динамит избухна с дузпи срещу Исландия

Дания спечели домакинството си на Исландия с 2:1. Двата тима се изправиха един срещу друг в двубой от Група 2 в Дивизия А на Лигата на нациите.

Двете попадения за „червения динамит“ бяха дело на Кристиан Ериксен, който на два пъти бе точен от бялата точка. В голмайстор за гостите се превърна Видар Кяартансон.

Успехът бе от изключително значение за Дания, който запази шансове да се класира на финалите в Лигата на нациите. Тимът е с 10 точки, на 2 зад лидера Белгия. В сряда датската и белгийската селекция се изправят една срещу друга в директен сблъсък за първото място в групата.

Исландия пък допусна пета поредна загуба и остава на последното място без нито една спечелена точка.

Дания поведе в резултата в 12-ата минута, когато бе отсъден 11-метров наказателен удар за опасна игра срещу Даниел Вас в наказателното поле. Кристиан Ериксен се нагърби с изпълнението и реализира за 1:0.

На полувремето стражът на домакините Каспер Шмайхел бе принудително заменен поради контузия от вратаря на Шалке Фредерик Рьонов.

Четвърт час след почивката Исландия пропиля най-добрия си шанс от началото на мача. Йон Дади Бодварсон пропусна да вкара с глава от чиста голова позиция.

В 66-ата минута Юсуф Поулсен вкара топката в исландската врата, но попадението не бе зачетено заради засада.

Последваха силни минути за Исландия. В 77-ата минута бившият футболист на Левски Холмар Ейолфсон отправи опасен удар с глава, но Рьонов се намеси блестящо и запази мрежата си суха.

Пет минути преди изтичането на редовното време „викингите“ все пак изравниха. Кяртансон бе изведен зад гърба на датската защита и хладнокръвно успя да преодолее стража Фредерик Рьонов за 1:1.

В добавеното време на мача Дания стигна до трите точки, след като получи втора дузпа. Този път причината бе игра с ръка на Хордур Магнусон. Ериксен отново застана зад топката и отново не сбърка – 2:1 в полза на домакините. До последния съдийски сигнал времето за отговор на Исландия бе крайно недостатъчно и „викингите“ записаха пето поредно поражение в Лигата на нациите.