Честит рожден ден, кралю! Майкъл Джексън щеше да навърши 61

Култура
13:43 - 29 Август 2019
4312
Честит рожден ден, кралю! Майкъл Джексън щеше да навърши 61

На днешния ден, преди точно 61 години, в град Гери, щата Индиана, се ражда Майкъл Джексън. Той е седмото от общо 9 деца. Има три сестри и петима братя. Баща им, който е стоманолеяр, още от малки подтиква всичките си деца да пеят.

Тримата му братя – Джаки, Тито и Джърмейн, сформират групата "The Jackson Brothers" през 1964 г., а Майкъл и Марлон се присъединяват малко по-късно. Малкият 5-годишен Джако свирел на конга. Групата се превръща в "Jackson 5" и бързо става феномен.

В периода 1966-1968 г. често свирят в клубове и други нощни заведения. Подписват първия си договор с Motow Records и записват песните "I want you back", "ABC", "The Love You Save" и "I'll Be There". Успехът е зашеметяващ и всички те достигат до №1 в класациите на Billboard Hot 100.

На 7-годишна възраст малкият Майкъл Джексън става солист на групата и по-късно започва да пише много от хитовете на групата. На 11 години той вече е звезда. Наричан е от списание Rolling Stone "гений с невероятна музикална дарба".

През 1971 г. албумите им са най-купуваните в САЩ. Братята записват 4 албума, но към края на 1973 година продажбите намаляват и през 1975 г. те напускат Motown Records.

През 1975 година подписват нов договор, този път със CBS Records (по-късно Sony Music Entertainment) и Epic Records. От 1976 до 1984 г. издават още 6 албума. През 1979 г. "The Jacksons" бият всички рекорди с албума си "Triumph".

На 20-годишна възраст Джако решава да поеме по своя собствен път и да започне соло кариера. Първият му албум "Off the wall" продава 20 милиона копия. Майкъл вече е звезда от световна величина.

Заради него става популярно танцовото движение, наричано "лунна походка", след изпълнение на Джако през 1983 г. От тогава това се превръща в негова запазена марка. 

Кралят на попа е обвинен в педофилия през 90-те. Повдигнати са му обвинения за сексуално посегателство срещу 13-годишно момче. По-късно е оправдан, а публична тайна става, че изпълнителят сключва споразумение със семейството на момчето за 23 милиона долара. Започва да взима болкоуспокояващи, към които впоследствие се пристрастява. Това сериозно влошило и здравето на изпълнителя.

През юли 2009 г. в Англия е планирано турне с 50 негови концерта, за които билетите са разпродадени. Майкъл Джаксън умира само седмици преди началото на турнето, на 25 юни 2009 г., на 50-годишна възраст, от свръхдоза пропофол в комбинация със седативи.

Личният му лекар д-р Конрад Мъри е признат за виновен в непредумишлено убийство и осъден на четири години затвор. Въпреки това и до ден-днешен смъртта му остава обвита в мистерия.

И днес все още има хора, които поддържат конспиративната теория, че кралят на попа е жив. Животът му е свързан с много противоречиви и странни събития. Той е женен два пъти и има 3 деца — една дъщеря и двама сина - Парис Джексън, Принс Майкъл Джуниър, Принц Майкъл Джексън II.

Майкъл е един от малцината, които са включени в Рокендрол залата на славата два пъти. Той е вписан в книгата на световните рекорди на Гинес - общо с 15 награди "Грами" и 17 сингъла, изкачили се до №1 в класациите.