Честит рожден ден, маестро! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Култура
08:41 - 21 Януари 2021
7576
Честит рожден ден, маестро! (СНИМКИ+ВИДЕО)

На 21 януари световноизвестният испански оперен певец Пласидо Доминго навършва 80 години, съобщават световните агенции. “Моят ентусиазъм е моята сила! Аз просто правя, това което обожавам. Благодаря на небесата за тази съдба. Да даряваш на хората радостни моменти е огромна привилегия, за която аз съм много благодарен...”, споделя един от най-великите тенори на планетата.

Маестрото е роден през 1941 г. в Мадрид и пълното му име е Хосе Пласидо Доминго Ембил. Неговите майка и баща са били изпълнители на сарсуела, жанр, близък до оперетата. През 1949 година семейството се премества в Мексико, където основава своя трупа. От 8-годишна възраст Доминго започва да се занимава с музика, а през 1955 г. е приет в Националната музикална консерватория на Мексико.

През 1957 г. започва да се изявява в трупата на родителите си, а същото така изпълнява партии в мюзикъли, играе малки роли в телевизионни постановки, дава уроци по пеене.

През 1959 г. сключва договор с Националната опера в качеството си на тенор, а през същата година е и неговият оперен дебют на голямата сцена в операта "Риголето" във второстепенната роля на придворния Матео Борса. Гастролът му се е състоял в Двореца на изящните изкуства в Мексико. През 1961 година изпълнява първата си главна роля с партията на Алфредо в "Травиата", а през 1961 се изявява пред даласката публиката в САЩ , превъплъщавайки се в Артуро в "Лучия ди Ламермур".

През 1969 година Доминго за пръв път изпълнява партия в нюйоркската "Метрополитън опера", на чиято сцена пее в продължение на 42 сезона (до 2009 г.). През 1979 г. е първото му съвместно изпълнение с испанската оперна прима Монсерат Кабайе в операта "Бал с маски", като дуетът им впоследствие става един от най-известните.

От 70-те години на миналия век Доминго изпълнява партии на различни световни сцени в Италия, Германия, Австрия, Великобритания, Франция. От 1973 г. той дирижира "Метрополитън опера", "Ковънт гардън", Виенската държавна опера и концерти със симфонични оркестри от различни страни.

В началото на 80-те години маестрото записа няколко песни с естрадни изпълнители, сред които фигурира и френската естрадна прима Патрисия Каас.

От началото на сезона 2009-2010 Доминго започва да изпълнява оперни партии и като баритон. Критиката го нарича Крал на операта, като в репертоара му има над 150 партии, повече от всеки друг, изпълнени на италиански, френски, немски, испански, английски и руски език. Самият маестро казва, че не съжалява за нито една от своите партии в обширния си репертоар.

Доминго ще бъде запомнен и с участието си в "Тримата тенори", заедно с испанеца Хосе Карерас и италианеца Лучано Павароти. Техният първи гастрол е на 7 юли 1990 г. в Рим по време на закриването на Световното по футбол. След грандиозния им успех триото решава да продължи сътрудничеството си. То се изявява до 2003 година, като всеки път тяхната телевизионна аудитория наброява не по-малко от 1,5 милиарда зрители.

Доминго е носител на множество държавни отличия и награди, удостояван е и с призове "Грами". През 1993 г. той получи своя звезда на Алеята на славата в Холивуд.

През 2019 г. репутацията му беше очернена, след като бе обвинен в сексуален тормоз от около двайсет жени. Те твърдяха, че певецът ги е опипвал и целувал, канили ги на вечери и им звънял през нощта. Отказите им от контакт с него пък се отразявали негативно на кариерите им. Някои опери по света прекратиха сътрудничеството си с оперния колос, но въпреки това той продължи да триумфира по световните музикални сцени.