Честит юбилей, господин Конигсберг! (СНИМКИ)

Култура
14:37 - 01 Декември 2020
5705
Честит юбилей, господин Конигсберг! (СНИМКИ)

"Искам да изживея следващия си живот наобратно. Започваш мъртъв. После се събуждаш в старчески дом и всеки ден се чувстваш все по-добре. Изхвърлят те от него, защото си твърде здрав и отиваш да си вземеш пенсията. На първия ти работен ден ти дават златен часовник и ти организират купон. След 40 години работа си достатъчно млад, за да се насладиш на пенсионирането си. Купонясваш, пиеш алкохол и развратничиш, докато не си готов за гимназията. После отиваш в предучилищната, ставаш дете и си играеш. Нямаш отговорности, ставаш бебе и после се раждаш. След това прекарваш 9 месеца в луксозни СПА условия с централно отопление и румсървис, по-голяма стая всеки ден и накрая воала! Приключваш с оргазъм."

Това споделя знаменитият режисьор, актьор, сценарист, драматург и музикант Уди Алън. Днес той празнува 85-ия си юбилей. Според документите му за самоличност е роден в Ню Йорк на 1 декември 1935 г. като Алън Стюарт Конигсбер. Всъщност се появява на бял свят през ноември, но родителите нарочно му променили датата, за да може да започне живота си на чисто от първо число.

Син е на бижутера и келнер Мартин Конигсберг (1900 – 2001) и Нети Конигсберг (1906 – 2002), счетоводителка в семейния магазин. Семейството е еврейско, като бабите и дядовците му са имигранти от Русия, Литва и Австро-Унгария и говорят идиш, иврит и немски, а родителите му са родени в Манхатън. Алън има една сестра, Лети (р. 1943), която става продуцент на много от филмите му.

"Двата най-големи митове за мен са, че аз съм интелектуалец, защото нося очила и че съм творец, защото филмите ми губят пари. Това преобладаваше през годините", откровен е режисьорът на десетки филмови шедьоври. И добавя: "Всъщност, аз съм нискокултурна личност. Предпочитам да гледам бейзбол с бира и малки кюфтенца."

Влиза в шоубизнеса на 15 години, публикувайки вицове за местен вестник - срещу 200 долара на седмица изцежда по 2000 анекдота дневно. По-късно продължава да пише шеги за токшоу, но чувства, че вече са изхабени. Агентите му - Чарлс Джофе и Джак Ролинс - го убеждават да започне да разказва собствени истории. Алън неохотно се съгласява с такъв страх от аудиторията, че трябва да си запушва ушите, докато го аплодират - успява и става много добър в това. Измисля си и псевдоним, тъй като еврейската фамилия не му пасва на амплоато. Така се появява Уди Алън - невзрачен младеж, който сипе остроумни шегички. 

И после се насочва и към киното - попада в света на Седмото изкуство след успешна кариера като стендъп комик и драматург, чиито пиеси се поставят на Бродуей. Пише сценария на "Какво ново, маце" (1965) и участва с малка роля. Лентата постига изключителен комерсиален успех, но оттогава Алън се заканва да не се захваща с филм, ако няма пълен творчески контрол над него и удържа това си обещание от дебютния си филм като режисьор "Вземи парите и бягай", заснет през 1969-а, до днес, последният му филм "Фестивалът на Рифкин" от 2020.

Всяка година от 1969-а насам Алън прави по един филм. Има безброй най-престижни награди за кино, режисура и сценарий и е известен с пълната си незаинтересованост към вече създадените ленти и не посещава церемониите, на които се награждават филмите му. 

Теоретично режисьорският му дебют е "Какво става, Тайгър Лили?" /1966/ - японски екшън, в който добавя своя комичен диалог между шпиони, търсещи тайна рецепта за яйчна салата. Истинският му дебют идва през следващата година с "Вземи парите и бягай" /1966/, написан и заснет за по-малко от година, докато едновременно с това пише повече от дузина пиеси и няколко комични книги.

Немалко са жените, които се свързват с Уди Алън. Харлин Роузен е едва на 16, когато се омъжва за 20-годишния Алън през 1956-а. Той е без пари, родителите отказват да им помагат, защото според тях всяко момче от прилично еврейско семейство трябвало по-напред да получи добро образование, после да си намери добра работа и едва след това да се жени. Той обаче вече е пленен от киното.

Вкъщи бъдещият кинорежисьор е твърд и деспотичен, изисква стерилна чистота от съпругата си, сам съставя менюто, което нещастната Харлин трябва да му приготвя, и с насмешка коментира всичко, което тя се опитва да направи без неговото предварително съгласие. В крайна сметка през 1962-ра жената подава молба за развод, съпроводена от съдебен иск. В него пише, че иска материална компенсация за това, че той я "презирал и дори й се подигравал".

По това време Алън е вече известен холивудски сценарист, вече почти живее на снимачната площадка и си позволява да я напуска само когато трябва да се посъветва със своя психоаналитик. Странно е как намира време и да свири на кларинет, към който се пристрастява още съвсем млад, и да пише сценарии за други режисьори, и надълго да изяснява отношенията си със своите "спътници в живота".

След развода с Харлин вакантното място на "муза на Уди" заема Полин Кейл - популярна кинокритичка и голяма поклонничка на неговите филми. Но не след дълго и тя го напуска, заявявайки, че й е омръзнал като човек и творец.

Номер 3 в списъка на съпругите е актрисата Луиз Лесър. И тя не издържа дълго на неговия егоизъм. "Аз го интересувах като гледачка, актриса и домашна прислужница, но не и като жена. Даже спяхме отделно". Бракът им продължава едва 4 години - до момента, в който Алън цитира лекаря си: Луиз не му подхожда физически. Истината обаче е, че Уди просто си е намерил друга жена.

Актрисата Даян Кийтън става негова муза и любовница. С нейно участие Алън снима най-хубавите си филми: "Ани Хол", за който през 1977-а взима "Оскар" за режисура и оригинален сценарий, а тя - за главна роля, "Интериори", "Манхатън". Уди обаче не отива да си получи наградата, защото бил зает с много по-важна работа - да свири на кларинет в един от нощните клубове на Ню Йорк.

Романът на Уди и Даян продължава 8 години, но през 1979-а актрисата го напуска заради красавеца Уорън Бийти. Скоро на хоризонта се появява Миа Фароу - 10 години по-млада от чаровния грозник, талантлива и крехка. Мария де Лурд Вийе Фароу е дъщеря на прочутата холивудска звезда Морийн О'Съливан, изпълнителка на ролята на Джейн от няколко филма за приключенията на Тарзан. На 21 Миа се омъжва за вече застаряващата легенда Франк Синатра. През 1968-а двамата тихо се разделят. Актрисата и до днес твърди, че той е голямата й любов.

"Всъщност ние никога не се разделихме истински". На въпрос дали нейният биологичен син с Уди Алън, Ронън Фароу, е възможно да е син на Франк Синатра, Миа отговаря: "Възможно е". Никакви ДНК тестове не са правени. Нанси, съпругата на певеца обаче, я обвинява в лъжа.

След развода със Синатра идва ред на увлечението й по будизма и пътуването до Тибет, последвано от роман със Свен Нюквист - оператора на Ингмар Бергман. Към началото на 80-те години Фароу, вече напълно разочарована от мъжете, се отдава на новото си хоби - осиновяването на деца, чийто брой расте с всяка изминала година. Уди Алън се възхищава на нейната самостоятелност, смята я за идеалната актриса и я снима в 13 от своите филми, между които "Пурпурната роза от Кайро" и "Хана и нейните сестри". Когато се запознават, знаменитият режисьор и писател вече наближава петдесетте и няма никакво намерение да превръща живота си в "детска градина".

Затова с Миа наемат различни апартаменти намиращи се близо един до друг от двете страни на Сентръл парк. Този 11-годишен съюз се разпада с гръм и трясък през 1993-та, когато Миа открива случайно сред вещите на Уди доста откровени снимки на Сун-И Превин - най-голямата от нейните приемни дъщери от времето на брака й с Андре Превин. Алън не се опитва да се оправдава. Нещо повече, според нейните думи той цинично й предложил "да си останат приятели", намеквайки й, че като актриса тя все още му е необходима. Миа обаче само доиграва ролята си във филма му "Съпрузи и съпруги", за която била задължена съгласно договор, и бясна го обвинява в педофилия - този път по отношение на другата й осиновена дъщеря, Дилън. Неуспешен се оказва и опитът да лиши Уди от родителски права върху родния му син.

В крайна сметка режисьорът разкри подробности за аферата с осиновената му дъщеря Сун-И Привен, която завърши с брак. Любовната връзка между Алън и Привен започнала, когато тя била на 22 години. Не я притеснявала солидната разлика във възрастта между нея и избраника ѝ - 35 години. Режисьорът на филма „Светски живот“ признава в автобиографията си „Apropos of Nothing“, която скоро предстои да излезе на български език под знака на издателство "Кръг", че той и Сун-И са били обсебени един от друг.

Известно време режисьорът се съмнявал в развитието на отношенията с осиновената си дъщеря. Мислел, че с времето Привен ще срещне по-млад мъж и ще създаде собствено семейство. Любовта между Уди и Сун-И обаче завърши с брак, който продължава повече от 20 години. Двойката има две осиновени дъщери. По-рано другата осиновена дъщеря на Уди Алън, Дилън Фароу, го обвини в сексуален тормоз. Тогава зад него застана именно съпругата му, Сун-И, обвинявайки Мия и нейната дъщеря, че се опитват да извлекат дивиденти от това.

В много от филмите на Уди Алън има поне един герой, който е писател, режисьор или продуцент, често самият той.

"Хубавото в правенето на филм е самото правене, творческият акт. Овациите са нищо, пише в своите откровения режисьорът. Даже и най-големите похвали не те спасяват от артрит или херпес. И толкова ли е ужасно, че не всички са възхитени от твоята работа? Че някой не харесва твоя филм? Вселената се разпада със скоростта на светлината, а ти се косиш, че някой си от Шибойган не се кефи на твоя киноритъм? Или че госпожа еди-коя-си от Тъскалоса е написала, че си гений и ти ѝ вярваш на преценката и се изживяваш като равен на Рембранд или Шопен? Не си губете времето с маловажни неща", казва Уди Алън.

Ето и някои от най-известните цитати на режисьора:

* Не се страхувам от смъртта, просто не искам да бъда там, когато се случва.

* Моят мозък: това е вторият ми любим орган.

* Истина е, че имам много опасения. Страхувам се от тъмното и съм подозрителен към светлината.

* Ако хората имаха повече чувство за хумор, бихме живели в съвсем друг свят.

* Почтеността и честността са твърде скъпи подаръци. Не ги очаквайте от евтини хора.

* Ако си направя татуировка, тя би била думата „Мама".

* Когато до родителите ми достигна слуха, че са ме отвлекли, те веднага дадоха стаята ми под наем.

* Ако можеше Бог да ми даде ясен знак! Например, голям депозит на мое име в швейцарска банка.

* В Лос Анджелис вече не извозват сметта. Вместо това я преработват в телевизионно шоу.

* Ако искате да развеселите Господ, разкажете му за своите планове.

* Вярвам във всевиждащото око, което ни следи отгоре. За съжаление, това е правителството.

* Между любовта и секса има голяма разлика: сексът премахва чувството на неловкост, а любовта го поражда.

* Самият аз съм практически хетеросексуален, но бисексуалността удвоява шансовете ви за запознанство в събота вечер.

* Жена ми не иска да порасне. Аз вземам вана, а тя ми потопява корабчета.

* Понякога си мисля за самоубийство. Но съм такъв неудачник, че и това сигурно би било само временно решение на проблемите.

* Вкъщи аз съм шефът, жена ми просто взема решенията.

* Мозъкът е вторият мой любим орган.

* Обмисляхме какво да изберем: да отидем на Бахамските острови или да се разведем. В края на краищата решихме, че Бахамските острови е удоволствие само за две седмици, докато добрият развод остава за цял живот.

* Богатството е за предпочитане пред бедността, но само по финансови причини.

И отново да зарадваме почитатели на филмите и на книгите на Уди Алън, че скоро на български език издателство "Кръг" ще издаде мемоарите му "Apropos of Nothing".