ЧЕСТИТО! Прехвърлихме 100 заразени с COVID-19 (ВИДЕО)

Фандъкова ще събира клошарите от улиците

Здраве
17:06 - 19 Март 2020
7712
ЧЕСТИТО! Прехвърлихме 100 заразени с COVID-19 (ВИДЕО)

Установени са 11 нови положителни проби и общо стават 105 заразените с COVID-19. Двама в Смолян, 2 от Пловдив и още 7 в София. Това обяви шефът на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг. 226 хиляди са случаите в света.

"В Стара Загора са потъврдени случаите от Пловдив, единият лежи с Инфекциозна клиника. В София са 7 лица, от които единият е свързан с Банско. Прибрал се е преди четири дни от там", обясни още ген. Мутафчийски.

Той отбеляза, че само клошарите са останали по улиците и посочи, че гражданите спазват все повече рестрикциите. "Ще сигнализираме в Столична община за хората изпаднали в това положение", каза ген. Мутафчийски.

"Състоянието на заразените е стабилно. Единственото тежко състояние е на един пациент от "Пирогов", който е интубиран, но симптоматиката е такава. Днес има едно дете, което е на 8 години. То няма никакви оплаквания, но е било контактен с баща си, който е с коронавирус", допълни той. - "В "Софиямед" има и второ огнище, няма да бъде отворена, докато не се изчисти всичко."

Вижда се, че нашите съграждани наистина спазват добра дисциплина, затова изпъкват клошарите, каза ген. Мутафчийски в отговор на въпрос от репортер.

Има десетки случаи, при които се взимат проби от контактни лица, излизат отрицателни, след 2-3 дни обаче се проявяват симптоми и тогава пробите излизат положителни. Затова няма никакъв смисъл от изследването на контактните лица.
Най-доброто е те просто да се изолират и да се изчака.

Единият пациент в Пловдив е в Инфекциозна клиника, за приходящия случай няма данни да е настанен в лечебно заведение, каза още той. Трите случая в Смолян - от вчера и от днес, са под домашна карантина.

Готви се голямо прибиране на българи от чужбина, въпреки че сухоземните граници са труднопроходими, а въздушните полети също са все по-ограничени. 

За разреждане на пътникопотока бяха организирани няколко съществени неща. Графикът на градския транспорт е запазен, въпреки че някои от автобусите пътуват почти празни, но това е идеята да бъде по-рехаво, посочи още специалистът.