Честваме 145 години от създаването на българските Военноморски сили

Жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да разгледат кораби и техника

Новини
08:54 - 10 Август 2024
810
Честваме 145 години от създаването на българските Военноморски сили

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили.

На 10 август в 18 ч. във Фестивалния и конгресен център в гр. Варна ще започне тържествено събрание-концерт, посветено на празника на ВМС. Тържеството ще бъде открито от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поздравят личния състав на ВМС и ще наградят военнослужещи и цивилни служители, отличили се с професионално и отговорно изпълнение на служебните си задължения през годината.

От 9.30 ч. във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще се проведе тържествено връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2024“. Своите дипломи за завършено висше образование ще получат 503-ма студенти.

Те ще бъдат поздравени от името на министъра на отбраната от директора на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната“ Людмил Михайлов.

На 11 август в 9.00 ч. на Морска гара Варна ще започне ритуалът, с който тържествено ще бъдат издигнати флаговете на корабите от състава на ВМС.

По традиция кулминацията на честванията по повод създаването на ВМС съвпада с тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024“ „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ), който ще започне в 9.15 ч. на Морската гара. Тази година офицерски пагони ще получат 31 курсанти.

По повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да разгледат кораби и техника, на въоръжение във Военноморските сили.

На 10 август от 9.00 ч. до 17.00 ч. на морските гари във Варна и Бургас, а на 11 август от 10.30 ч. до 17.00 ч. на Морска гара Варна и от 9.00 ч. до 17.00 ч. на Морска гара Бургас.

На 11 август жителите и гостите на град Варна ще могат да присъстват на динамичения показ на способности на военнослужещи от специалните сили на ВМС заедно с екипажи на кораби и вертолети. Те ще започнат в 11.30 ч. на Централния плаж в гр. Варна.
Демонстрациите включват маневри на висока скорост на бързоходни моторни лодки, приводняване на парашутисти и представяне на бойни умения от военнослужещите.