Четирима са задържани за кървавото убийство на българин в Лондон

21-годишният Габриел Петров Стоянов е бил нападнат в сравнително спокоен район на столицата

Новини
08:25 - 14 Ноември 2022
2077
Четирима са задържани за кървавото убийство на българин в Лондон

Лондонската полиция задържа четирима души за убийството на 21-годишния Габриел Петров Стоянов от Варна. Българинът бе намушкан с нож на четвърти ноември в 23,50 часа в квартал Даунъм в югоизточен Лондон, който по принцип се смята за спокойно място. Пристигналите веднага на място спасителни екипи са го откарали в болница, но той е починал от раните си на следващия ден.

Първоначално полицията задържа за престъплението 14-годишен ученик и обяви, че издирва поне още двама младежи. По-късно арестува и 17-годишен. На двамата бяха повдигнати обвинения за убийството и ще останат в ареста до вторник, когато ще е следващото съдебно изслушване в централния криминален съд „Олд Бейли“ по случая.

В петък полицията съобщи, че иска да говори и с 16-годишния Джорд Дейвид, даже разпространи негова снимка. „Вярваме, че е възможно той да бъде укрит от хора, които познава. Моето послание към тях е да осъзнаят в какво сериозно положение могат да се окажат, ако се опитват да осуетят разследването ни. Ще се стремим да ви преследваме и арестуваме с цялата строгост на закона“, заяви главният разследващ инспектор Кели Алън. Тя призова Джордж незабавно да се яви в полицията, а хората да не се доближават до него.

Късно в събота бе съобщено за задържането на още двама души – 16-годишен и 46-годишен, за който се предполага, че помагал на един от заподозрените в убийството. Самоличността на нито един от тримата предполагаеми извършители не се съобщава, тъй като са непълнолетни. Затова не става ясно дали издирваният Джордж Дейвид е сред тях. Инспектор Кели Алън благодари на гражданите, оказали съдействие при издирването и задържането на заподозрените, но подчерта, че разследването още не е приключило.

На 16-годишното момче също е повдигнато обвинение за убийството и в понеделник то трябва да се изправи пред съд за малолетни престъпници в лондонския квартал Бромли.

Междувременно бе разпространено изявление от майката на Габриел, в което тя го описва като светла личност с безкрайно добро сърце, състрадателен и винаги готов да помага. Тя споделя, че семейството му е опостушено от неговата смърт и че той е отнет от тях по най-бруталния и жесток начин.

Негови приятели пък го описват в социалните медии като истински джентълмен, човек със златно сърце и запален фен на футболния клуб „Арсенал“. Те започнаха кампания в интернет за събиране на средства за неговото погребение, като направените по нея дарения вече дахвърлят 7000 паунда.

Нападенията с нож са сериозен проблем във Великобритания през последните години. Кървавата баня, както я наричат някои медии на Острова, започна след 2017 г. Годишно се извършват около 46 000 престъпления с нож и други остри предмети. В голяма част от тях участват ученици, които са изключени от образователната система. Заради направените съкращения във финансирането на училища и детски социални служби, проблемните младежи са оставени без необходимата подкрепа и са „засмукани от криминалния свят“. Успоредно с това, също заради бюджетни съкращения, са намалели патрулиращите полицаи по улиците, което прави справянето с проблема още по-трудно.

Сред убийството на Габриел в Лондон имаше и друго нападения с нож. Пред гара бяха ранени трима мъже.

През 2002 г. друг българин пострада при намушквания в Бирмингам. Тогава за 90 минути 27-годишен мъж извърши серия от нападения с нож, като успя да убие един и да рани седем души, сред които Димитър Бъчваров.