ЧЕЗ: Проблеми с тока в „Дружба” ще има до ноември

Реконструкция на ключова подстанция оставя с часове жителите без захранване

Новини
14:51 - 12 Юни 2019
2320
ЧЕЗ: Проблеми с тока в „Дружба” ще има до ноември

Живеещите в кварталите „Дружба“ 1 и 2, района на Гара Искър, района на Полигона, немалка част от района на 7-ми километър и много малки части включително и от „Младост“ в съседство с „Цариградско шосе“ от месеци са подложени на тормоз – ту има ток, ту няма. Проблемите са започнали от 25 март, жалват се в социалните мрежи потърпевшите.

Причината за „кратковременните прекъсвания на захранването” е реконструкцията на ключовата подстанция „Фестивална“, която захранва тези райони, обясни за Агенция „Фокус” Виктор Станчев - главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България. Подмяната на оборудването се налага заради увеличаването броя на абонатите и нуждата от по-мощни и надеждни съоръжения.

Спирането на тока се налага с цел да се обезопаси работата на екипите и съответно да се прехвърли захранването от едната уредба в новата уредба, която се изгражда в самата подстанция.

Реконструкцията трябва да завърши по проект в края на ноември. „Това е крайният срок, който сме си определили. Ще се стремим в по-кратък срок това нещо да бъде завършено. И довършителните работи, които са в самата подстанция, няма да окажат влияние върху електрозахранването на нашите клиенти в квартал „Дружба“, уверяват от компанията.

В сряда рано сутринта се е получило аварийно изключване на един от изводите от подстанцията. При търсенето на причината за изключването се оказало, че то е предизвикано от умишлен палеж. Екипите на „Пожарна безопасност“ установили, че шахта е залята със запалителна течност и тя е предизвикала изключването.