Чичо Кмет, защо бургазлии свалиха маските? (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)

Актуални новини
19:03 - 27 Април 2020
4109
Чичо Кмет, защо бургазлии свалиха маските? (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)

В Бургас организацията за посещение на парковете е най-либерална и там няма възрастови ограничения за разхождащите се, както е в София. На фона обаче на либералния режим за разходки в градините, въведен от кмета на морския град Димитър Николов и Общинския оперативен щаб, малцина бургазлии, които днес влязоха в Морската градина и в Приморския парк носеха маски, видя фоторепортерът на Lupa.bg.


Бургас е една от общините, която не допусна висок скок на заболелите от коронавирус, похвали се наскоро Димитър Николов, който стана популярен и с прозвището "Чичо Кмет". Така преди 4 години към него се обърнаха ученици от местни училища, които му изпратиха писма и съобщения с молби да ги пусне в дървена ваканция, макар че зимните условия през януари не бяха толкова тежки. Градоначалникът отговори на учениците и ги допусна, че искането им е свързано с факта, че в края на срока са залети от контролни. Той завърши писмото си с "Поздрави: Чичо Кмет".


Сега за разлика от София и спазвайки заповедта на здравния министър Кирил Ананиев в Бургас прецениха, че няма смисъл от възрастово ограничение за разходките в градските паркове. Общинският оперативен щаб в морския град реши, че е възможно движението на лица, ако те спазват дистанция от поне 2 метра и носят маски. Там във времето от 9.30 до 18.30 часа в Морската градина и в останалите паркове може да се движат и хора без деца, както и спортуващи, въпреки че заповедта на министъра на здравеопазването, с която парковете бяха отворени, посочва, че в това време се допускат възрастни с деца до 12 години. Правилата важат и за плажа в града, който е част от Морската градина. Гражданите обаче нямат право да седят или да лежат на пясъка или по тревните площи, както и да разхождат кучетата си по плажа.


Собствениците на кучета обаче трябва да спазват националното изискване за разходки до 9.30 и след 18,30 часа. Единствено в най-посещаваните - Морска градина, "Изгрев", "Славейков", Борисова градина и "Меден рудник", се разчертават стрелки върху асфалта, които маркират движението на пешеходците при входовете и изходите, но не и по алеите. В Морската градина са обособени 21 входа, а алеите са обозначени със стрелки.


"Морската градина и парковете могат да се ползват за разходки и това е добре, защото с хубавото време се забелязва струпване на хора, особено по централните улици и в Зоната за обществен достъп на пристанището. Така броят на разхождащи се и спортуващи ще може да се разпредели върху по-голяма площ. Морската градина е достатъчно голяма и всеки може да намери свое кътче, където да не е в близък контакт с много други хора", обясни кметът Димитър Николов. И предупреди, че при нарушаване на правилата зелените площи отново може да бъдат затворени за посещение.


Всеки, който не спазва изискванията, ще бъде глобен от Полицията и РЗИ, предупреждават от Община Бургас. А проверката на Lupa.bg показа, че днес в Морската градина по-скоро нямаше човек, който да носи маска, което е странно, тъй като глобата е 300 лева и нейното носене е задължително засега до 13 май.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА