Чикаго под вода

Поройни дъждове заляха американския град

Новини
08:06 - 03 Юли 2023
3555
Чикаго под вода

Проливни дъждове в района на Чикаго в събота и неделя наводниха улици, сгради и затвориха движението в отсечки от някои магистрали. Бяха отмени спортни прояви и концерти. Затворени са и плажовете.

От полицията на щата Илинойс съобщиха, че участъци от междущатски магистрали 55 и 290 са затворени поради затънали във вода автомобили и наводнени участъци.

В някои части на града бяха спрени влаковете. Дъждът обърка състезанието NASCAR на Националната автомобилна асоциация за стандартни автомобили, което трябваше да се проведе в почивните дни по улиците в центъра на Чикаго. Отложени бяха концерти, както и срещата по бейзбол на Chicago Cubs.

Проливният дъжд наложи да бъде възстановено и нормалното течение на р. Чикаго в посока към езерото Мичиган, за да бъдат предотвратени наводнения.

През 1900 година течението на реката е обърнато в обратна посока, за да не може водите от канализацията да навлизат в езерото Мичиган, което снабдява града и околните предградия с питейна вода.

По време на силни валежи обаче се налага, съоръженията да бъдат отваряни и реката да се обръща в естествената си посока, за да бъде предотвратено нейното излизане коритото. Последно подобно изпускане има през 2020 година.

Сега с вливането на водата от реката в езерото бе съобщено, че може да навлязат води от канализацията и това да доведе до влошено качество на водата.