Чили дава рамо за членството на България в ОИСР

Това стана ясно по време на срещата на Мария Габриел с колегата й Алберто ван Клаверен

Новини
09:25 - 20 Септември 2023
1352
Чили дава рамо за членството на България в ОИСР

Чили подкрепя кандидатурата на България за членство в ОИСР, както и кандидатурата на страната ни за Комисията по правата на човека към ООН за периода 2024-2026г. Това стана ясно по време на среща между министъра на външните работи Мария Габриел и нейния колега от Чили Алберто ван Клаверен, съобщават от МвНР.

По думите на Мария Габриел Чили е важен партньор за Европейския съюз. Споделяме не само исторически и лични връзки, но и силни демократични ценности, изтъкна тя.

Според нея икономическите и политическите отношения по оста Чили-ЕС са отлични. Габриел посочи, че те ще бъдат допълнително разширени с две теми, по които ще задълбочим сътрудничеството си - околна среда и климатични промени и сигурност и отбрана.

Външният ни министър изрази благодарност на Чили за защитата на основан на правила международен ред, залегнал в Хартата на ООН, и за принципната им позиция при осъждането на войната на Русия срещу Украйна.

Мария Габриел и Алберто Клаверен обсъдиха още рамковото споразумение от ново поколение, което предстои да бъде одобрено до края на годината и меморандума за разбирателство за критичните суровини.