Чистката на Путин: 4 години затвор за 2 думи

В руската република Башкортостан арестуваха десетки активисти

Новини
17:31 - 27 Януари 2024
4411
Чистката на Путин: 4 години затвор за 2 думи

Фаил Алсинов - последният активист от значима величина, който беше още на свобода в Башкортостан (Башкирия), получи на 17 януари присъда от 4 години затвор в наказателна колония заради подбуждане на омраза и това провокира масови протести в руската република, разположена на границата между Европа и Азия, два месеца преди президентските изори в Руската федерация.

Формално 37-годишният Алсинов беше осъден за това, че произнесъл публично думите „кара халик“ (на башкирски буквално черни хора, но в преносен смисъл - бедни хора, черноработници). Активистът е употребил израза „кара халик“ на събрание през април 2023 г. по време на акция срещу плановете за добив на злато в село Ишмурзино в област Баймак. Априлският протест се провежда  на фона на обвинения, че правителството на Башкортостан е влязло в сговор със златодобивни компании, а активисти предупреждават също и за вредите срещу околната среда, резюмира хронологията на събитията в обстоен материал Радио „Дойче веле“. 

В Ишмурзино Алсинов заявява, че след като работата на минния обект приключи, гастарбайтерите ще си заминат, но проблемите в Башкортостан ще останат. „Арменците ще се върнат в родината си, кара халик – също, руснаците – в своя Рязан, а татарите – в Казан. Башкирите обаче няма да отидат никъде, защото за нас няма друг дом – нашият дом е тук“ цитира го ДВ. 

Така се стига и до произнесената миналата седмица присъда - четири години за две думи.

Още на 16 януари властите в Башкортостан задържат няколко изявени активисти – ден преди прочитането на присъдата  срещу Алсинов от съда в малкия град Баймак (с около 17 000 души население), съобщи татаро-башкирската редакция на Радио „Свободна Европа“. Причината е, че на 15 януари към 6000 поддръжници на Алсинов демонстрираха пред съда в Баймак с искане за оневиняването му.